Business & Finance Τετάρτη 9/08/2023, 18:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TSMC: Πώς η Γερμανία έπεισε τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ να ανοίξει εργοστάσιο εκεί

TSMC: Πώς η Γερμανία έπεισε τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ να ανοίξει εργοστάσιο εκεί

Τη Γερμανία επέλεξε η ταϊβανέζικη κατασκευάστρια τσιπ TSMC, για να ανοίξει το πρώτο της εργοστάσιο στην Ευρώπη, επενδύοντας 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ (3,8 δισ. δολάρια). 

Καθοριστικό ρόλο ως προς αυτή την απόφαση, φάνηκε να έπαιξε η τεράστια κρατική υποστήριξη για το εργοστάσιο συνολικού κόστους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς τόσο η Γερμανία, όσο και η Ευρώπη γενικότερα, επιδιώκουν να φέρουν τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο κοντά στη βιομηχανική παραγωγή.

Το εργοστάσιο, το οποίο θα είναι το τρίτο της TSMC εκτός των βάσεων παραγωγής στην Ταϊβάν και την Κίνα, βασίζεται στη φιλοδοξία του Βερολίνου να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών που θα χρειαστεί η αυτοκινητοβιομηχανία του για να παραμείνει ανταγωνιστική παγκοσμίως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το European Chips Act, ένα σχέδιο επιδότησης 43 δισεκατομμυρίων ευρώ για να διπλασιάσει την ικανότητα κατασκευής τσιπ έως το 2030, σε μια προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά με την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από ελλείψεις και υψηλές τιμές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, που επηρέασαν ολέθρια μερικές από τις βιομηχανίες της ηπείρου. 

Η Γερμανία, η οποία «φλερτάρει» τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο από το 2021, θα συνεισφέρει έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ στο εργοστάσιο στη Δρέσδη, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

«Η Γερμανία γίνεται τώρα πιθανώς ο σημαντικότερος τόπος παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz, λιγότερο από δύο μήνες αφότου η Intel ανακοίνωσε ένα σχέδιο 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής τσιπ στη χώρα. 

«Αυτό είναι σημαντικό για την ανθεκτικότητα των δομών παραγωγής σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι επίσης σημαντικό για τη μελλοντική βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής μας ηπείρου και φυσικά για τη μελλοντική βιωσιμότητα της Γερμανίας,» πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το CNN.

Η TSMC δήλωσε ότι θα επενδύσει έως και 3,499 δισ. ευρώ σε μια θυγατρική, την European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC), της οποίας θα κατέχει το 70%.

Η Bosch, η Infineon και η ολλανδική NXP θα κατέχουν το 10% του εργοστασίου, το οποίο θα παράγει έως και 40.000 ημιαγωγούς το μήνα για αυτοκίνητα, βιομηχανικά και οικιακά προϊόντα όταν ανοίξει.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Γερμανία ετοιμάζει βοήθεια 20 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής τσιπ

Γερμανία: «Προ των πυλών» οι περιορισμοί για ημιαγωγούς σε Κίνα

Ε.Ε.: Προτεραιότητα η απεξάρτηση από ημιαγωγούς, τρόφιμα και πρώτες ύλες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News