Business & Finance Κυριακή 6/08/2023, 16:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολωνία: Διαρροή στον ρωσικό πετρελαιαγωγό Druzhba

Πολωνία: Διαρροή στον ρωσικό πετρελαιαγωγό Druzhba

Ο πολωνικός διαχειριστής αγωγών PERN δήλωσε ότι σταμάτησε την άντληση μέσω ενός τμήματος του αγωγού Druzhba, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, μετά τον εντοπισμό διαρροής στην κεντρική Πολωνία το Σάββατο, η οποία αναμένεται να διορθωθεί έως την Τρίτη.

Δεν υπήρξε καμία ένδειξη ως προς την αιτία της διαρροής, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιθέσεων σε αγωγούς που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

«Οι υπηρεσίες του PERN έφτασαν στο κατεστραμμένο τμήμα μιας από τις γραμμές του δυτικού τμήματος του αγωγού Druzhba στην κοινότητα Chodecz», ανέφερε το απόγευμα της Κυριακής το PERN.

«Πρόκειται για την κύρια γραμμή που μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τις παράλιες δεξαμενές προς τα δυτικά. Οι εργασίες επισκευής του πετρελαιαγωγού βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο αναμενόμενος χρόνος για την επανέναρξη της άντλησης είναι το πρωί της Τρίτης».

Το PERN δεν ανέφερε ποιες είναι οι επιπτώσεις στην τροφοδοσία της Γερμανίας, αλλά εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας στο Βερολίνο δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε επαφή με τους φορείς εκμετάλλευσης των διυλιστηρίων της Ανατολικής Γερμανίας. Η ασφάλεια του εφοδιασμού εξακολουθεί να είναι πλήρως εγγυημένη».

Πυροσβέστες και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του PERN βρέθηκαν στο σημείο, αλλά δεν υπήρξαν αναφορές για πυρκαγιά.

«Το τμήμα του αγωγού που επηρεάστηκε από τη διαρροή ήταν αποκομμένο από το υπόλοιπο, οπότε η κλίμακα της διαρροής δεν είναι τεράστια, μιλάμε για μια περιοχή διαστάσεων 30 επί 210 μέτρα», δήλωσε ο Grzegorz Jankowski από τις κρατικές πυροσβεστικές υπηρεσίες στο Wloclawek στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TVN24.

Η PERN δήλωσε ότι η δεύτερη γραμμή λειτουργεί κανονικά και δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, προσθέτοντας ότι η εταιρεία διερευνά την αιτία της διαρροής.

Είπε ότι ο εφοδιασμός των πολωνικών διυλιστηρίων δεν επηρεάστηκε και ότι βρίσκεται σε επαφή με τους Γερμανούς εταίρους που λαμβάνουν πετρέλαιο μέσω του αγωγού. Η Γερμανία σταμάτησε να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο τον Ιανουάριο, αλλά τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μέσω του αγωγού εισάγεται πετρέλαιο από το Καζακστάν.

Η βιομηχανική ένωση καυσίμων και ενέργειας της Γερμανίας δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

«Άλλα στοιχεία της υποδομής της PERN, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος της Druzhba στην Πομερανία, το οποίο χρησιμοποιείται για την άντληση αργού πετρελαίου που φτάνει με δεξαμενόπλοια στην Πολωνία και στη συνέχεια περαιτέρω στη Γερμανία, βρίσκονται σε κανονική λειτουργία», ανέφερε η PERN στην ανακοίνωσή της.

Ο πετρελαιαγωγός Druzhba είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο και μπορεί να μεταφέρει 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η συνολική χωρητικότητα του δυτικού τμήματος και των δύο γραμμών που μεταφέρουν πετρέλαιο από την κεντρική Πολωνία στη Γερμανία είναι 27 εκατομμύρια τόνοι αργού πετρελαίου ετησίως.

Οι ροές μέσω του αγωγού Druzhba έχουν μειωθεί κατακόρυφα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι υποδομές του αγωγού έχουν πληγεί αρκετές φορές έκτοτε από επιθέσεις τις οποίες η Μόσχα έχει αποδώσει στην Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για αυτές τις επιθέσεις.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού όσον αφορά την ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών της από τότε που διαπιστώθηκαν μεγάλες διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που διέρχονται από τη Ρωσία προς την Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο.

Οι διαρροές διαπιστώθηκε ότι προκλήθηκαν από ανεξήγητες εκρήξεις που προκάλεσαν ρήξη και στους δύο αγωγούς. Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία και τη Δύση για τις εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν καθώς η Ευρώπη μείωνε την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί ηγέτες αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη για τις επιθέσεις, κάνοντας λόγο για πράξη δολιοφθοράς την οποία διερευνούν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News