Business & Finance Τρίτη 27/09/2022, 21:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel: Η CIA είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία για επιθέσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε την προειδοποίηση της CIA το καλοκαίρι, αναφέρει το Spiegel, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές

Spiegel: Η CIA είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία για επιθέσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) είχε προειδοποιήσει πριν από εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, αφού αναφέρθηκαν διαρροές σε ρωσικούς αγωγούς προς τη Γερμανία.

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε την προειδοποίηση της CIA το καλοκαίρι, αναφέρει το Spiegel, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές και προσθέτοντας ότι το Βερολίνο υποψιάζεται πως πρόκειται για στοχευμένη επίθεση στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει, προσθέτει το Spiegel.

Για εκρήξεις μιλούν σεισμολόγοι

Σημειώνεται ότι σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν τη Δευτέρα ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στον Nord Stream, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.

Ειδικότερα, ο Σουηδός σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ δήλωσε βέβαιος ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στη Βαλτική Θάλασσα οφειλόταν σε εκρήξεις και όχι σε σεισμούς ή κατολισθήσεις του εδάφους.

Η υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών της Δανίας ανέφερε επίσης ότι οι δύο δονήσεις που καταγράφηκαν τη νύχτα της Δευτέρας από σεισμογραφικούς σταθμούς στη Δανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία παρέπεμπαν περισσότερο σε εκρήξεις παρά σε σεισμούς.

Η πρώτη δόνηση καταγράφηκε στις 00.03 (GMT) και ήταν 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η δεύτερη, πέντε ώρες αργότερα, ήταν 2,1 βαθμών της ίδιας κλίμακας.

Σύμφωνα με τον Λουντ, ο οποίος εργάζεται στο Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο του Πανεπιστημίου της Ουψάλας, η δεύτερη έκρηξη ήταν ισχυρότερη και αντιστοιχούσε σε πυροδότηση 100 κιλών δυναμίτη. Τα στοιχεία που συνέλεξε ο ίδιος αλλά και οι συνάδελφοί του από άλλες σκανδιναβικές χώρες δείχνουν ότι οι εκρήξεις έγιναν στο νερό και όχι στον βραχώδη πυθμένα της θάλασσας.

Οι μετρήσεις ποιότητας του αέρα στο νησί Μπόρνχολμ της Βαλτικής έδειξαν ότι η διαρροή αερίου από τους αγωγούς Nord Stream συνιστά ασήμαντο έως και κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Δανίας.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News