Business & Finance Παρασκευή 14/10/2022, 09:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή αλληλεγγύη: Η Γαλλία στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία

Ενεργειακή αλληλεγγύη: Η Γαλλία στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία

Φυσικό αέριο στη Γερμανία έστειλε η  Γαλλία, για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» εν μέσω της εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης.

Το αέριο, που παραδίδεται μέσω αγωγού, αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ των χωρών για τη μείωση των ελλείψεων ενέργειας, αφότου η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα προς την Ευρώπη.

Αν και οι ροές αυτές αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 2% των καθημερινών αναγκών της Γερμανίας, εντούτοις είναι ευπρόσδεκτες, καθώς το Βερολίνο αγωνίζεται να διαφοροποιήσει τις προμήθειές του, σημειώνει το BBC.

Ο γαλλικός διαχειριστής δικτύου, GRTgaz, δήλωσε ότι αρχικά θα παραδίδει 31 γιγαβατώρες (GWh) την ημέρα, μέσω αγωγού από το γαλλικό χωριό Obergailbach κοντά στα σύνορα.

Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα της νέας ροής αερίου είναι 100 GWh.

Τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ενεργειακής αλληλεγγύης, η Γερμανία δεσμεύτηκε να παράσχει επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία όταν την χρειάζεται και σε αντάλλαγμα, η Γαλλία συμφώνησε να βοηθήσει τη Γερμανία με προμήθειες φυσικού αερίου.

«Αν δεν είχαμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μια ενιαία, ενοποιημένη αγορά αυτή τη στιγμή, θα είχαμε σοβαρά προβλήματα», δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία επηρεάζεται λιγότερο από το κλείσιμο της στρόφιγγας στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, επειδή οι περισσότερες από τις ενεργειακές της ανάγκες καλύπτονται από τη Νορβηγία και μέσω της παροχής LNG.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία βασιζόταν στη Ρωσία για το 55% του φυσικού της αερίου. Η εξάρτηση αυτή έχει μειωθεί στο 35%, όμως στόχος του Βερολίνου είναι να πέσει στο μηδέν.

Η Γερμανία αυξάνει επίσης τη χρήση άνθρακα και παρατείνει τη διάρκεια ζωής των σταθμών παραγωγής ενέργειας που επρόκειτο να κλείσουν, παρά τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν μετάνιωσε που στηρίχθηκε στη Ρωσία για τις προμήθειες φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια των 16 ετών της διακυβέρνησής της.

Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά 2% περιορίζοντας τον  φωτισμό και τη θέρμανση σε δημόσια κτίρια αυτό τον χειμώνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι στρόφιγγες αερίου μπορούν ακόμα να ανοίξουν προς την Ευρώπη και ότι «η μπάλα, όπως λένε, είναι τώρα στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 «Δεν περιορίζουμε κανέναν σε τίποτα», είπε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να προμηθεύσει επιπλέον όγκους φυσικού αερίου την περίοδο φθινοπώρου-χειμώνα. Ωστόσο, η επανέναρξη των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη φαίνεται απίθανη.

Ο Nord Stream 1, ο μεγαλύτερος αγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη, έκλεισε επ’ αόριστον τον Αύγουστο για τεχνικούς λόγους και στη συνέχεια ανακαλύφθηκαν αρκετές διαρροές τον Σεπτέμβριο.

Ο Nord Stream 2, ο οποίος επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία φέτος, δεν έλαβε άδεια λειτουργίας από τη Γερμανία λόγω της εισβολής. Διαρροές έχουν βρεθεί και σε αυτόν τον αγωγό.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Γαλλία: Δεν έχει νόημα ο κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία

Βλ. Πούτιν: Η Τουρκία η πιο αξιόπιστη δίοδος για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

UBS: Εκτοξεύει τις προβλέψεις για το φυσικό αέριο – Πότε θα πέσουν οι τιμές 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News