Κόσμος Παρασκευή 14/10/2022, 08:26
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δεν έχει νόημα ο κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία

Γαλλία: Δεν έχει νόημα ο κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία

Ο κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την εξαγωγή αερίου προς την Ευρώπη «δεν έχει κανένα νόημα», καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους υδρογονάνθρακες που προέρχονται από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

«Δεν έχει κανένα νόημα για εμάς η δημιουργία νέων υποδομών που θα επέτρεπαν την εισαγωγή περισσότερου ρωσικού φυσικού αερίου», υπογράμμισε το Ελιζέ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πούτιν: Η Τουρκία η πιο αξιόπιστη δίοδος για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Η Τουρκία είναι η πιο αξιόπιστη δίοδος προκειμένου η Ευρώπη να προμηθευτεί φυσικό αέριο, υποστήριξε χθες ο Ρώσος πρόεδρος μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του στο Καζακστάν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μάλιστα, επανέλαβε την πρότασή του για την κατασκευή ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές του στον προτεινόμενο κόμβο, θα μπορούσαν να καθορίζονται απουσία πολιτικής επιρροής.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου ίπτανται επί του παρόντος. Θα μπορούσαμε να τις ρυθμίσουμε σε φυσιολογικά για τις αγορές επίπεδα, δίχως πολιτική επιρρόη», σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο. 

«Αυτός ο κόμβος, που θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για τις προμήθειες, αλλά και για τον καθορισμό της τιμής, γιατί αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα -το θέμα της τιμολόγησης», τόνισε.

«Η ροή ενέργειας από τη Ρωσία προς την Τουρκία διεξάγεται σε πλήρεις ρυθμούς», ανέφερε επίσης ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι οι εργασίες για μια μονάδα πυρηνικής ενέργειας προχωρούν βάσει του προγραμματισμού.

Από τη μεριά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του αναφορικά με τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News