Business & Finance Σάββατο 14/01/2023, 20:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σολτς: Πρέπει να αυξήσουμε τον ρυθμό διείσδυσης των ΑΠΕ – Στόχος κλιματικά ουδέτερη η Γερμανία έως το 2045

Σολτς: Πρέπει να αυξήσουμε τον ρυθμό διείσδυσης των ΑΠΕ – Στόχος κλιματικά ουδέτερη η Γερμανία έως το 2045

Η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τον ρυθμό επέκτασης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για να επιτύχει τον στόχο της να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2045 δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Deutsche Regas GmbH στο Lubmin στη Βαλτική Θάλασσα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Θα περάσουμε αυτόν τον χειμώνα χωρίς έλλειψη φυσικού αερίου» είπε ο κ. Σολτς, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική κρίση στη Γερμανία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Σημειώνεται ότι ο σταθμός θα αντλεί τουλάχιστον 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στο γερμανικό δίκτυο, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 8% της μεταφορικής ικανότητας του βασικού ρωσικού αγωγού Nord Stream, ο οποίος τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά από εκρήξεις τον Σεπτέμβριο.

Στροφή σε ΑΠΕ

Για τη μακροπρόθεσμη μετάβαση από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η Γερμανία πρέπει να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά ένα τρίτο μέχρι το 2030 και στη συνέχεια να διπλασιάσει το ποσοστό αυτό την επόμενη δεκαετία, δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. 

«Αν θέλουμε να επιτύχουμε την ενεργειακή μετάβαση, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ταχύτητα», δήλωσε στο δημοσίευμα που είναι ευρέως γνωστό ως taz. «Ο στόχος πρέπει να είναι η εγκατάσταση τριών έως τεσσάρων μεγάλων ανεμογεννητριών στη Γερμανία κάθε μέρα».

Η ενέργεια κυριάρχησε στον πρώτο χρόνο της θητείας του Σολτς. Η εύθραυστη ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας εκτέθηκε καθώς η Ρωσία συμπίεσε τις προμήθειες σε αντίποινα για την υποστήριξη του Βερολίνου προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο βοήθησε να καλυφθεί το κενό. Το Lubmin είναι ο δεύτερος τερματικός σταθμός που ανοίγει και θα ακολουθήσουν κι άλλοι φέτος.

Η ενεργειακή στενότητα ώθησε τη Γερμανία να παρατείνει τη λειτουργία των εναπομεινάντων πυρηνικών εργοστασίων της χώρας, αλλά ο Σολτς δήλωσε στο taz ότι οι αντιδραστήρες θα κλείσουν σίγουρα την άνοιξη. 

Είπε ότι μια σειρά από νόμους άλλαξαν για να επιταχυνθούν οι εγκρίσεις για έργα αιολικής ενέργειας, οι οποίες σήμερα μπορεί να διαρκέσουν έως και έξι χρόνια. 

«Βρισκόμαστε μπροστά στον μεγαλύτερο βιομηχανικό εκσυγχρονισμό στη Γερμανία από τα τέλη του 19ου αιώνα», δήλωσε στη συνέντευξη στην εφημερίδα. «Κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει αυτό το έργο».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News