Business & Finance Παρασκευή 11/03/2022, 16:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Προτεραιότητα η απεξάρτηση από ημιαγωγούς, τρόφιμα και πρώτες ύλες

Ε.Ε.: Προτεραιότητα η απεξάρτηση από ημιαγωγούς, τρόφιμα και πρώτες ύλες

Την πρόθεση να μειώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την απεξάρτησή της από τις διεθνείς εταιρείες τροφίμων, μικροεπεξεργαστών, φαρμάκων, πρώτων υλών και ψηφιακών τεχνολογιών, αναμένεται να αναδυθεί από τη σημερινή δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. 

Η απεξάρτησης της Ε.Ε. από τους διεθνείς προμηθευτές της είναι κάτι που απασχολεί τις Βρυξέλλες εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αυτονομία. 

H E.E. εξετάζει εδώ και καιρό τρόπους ενίσχυσης της ανεξαρτησία της σε πολλούς στρατηγικούς τομείς από τότε που η πανδημία κατέστησε σαφές ότι μια κατάρρευση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας θα μπορούσε να στερήσει την Ε.Ε. από την πρόσβαση σε φαρμακευτικά προϊόντα ή μικροτσίπ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία το κατέστησε πιο ξεκάθαρο, είπαν αξιωματούχοι της Ε.Ε., καθώς η Ευρώπη θα δυσκολευτεί τώρα να απογαλακτιστεί από το ρωσικό αέριο, το πετρέλαιο, τον άνθρακα και τις πρώτες ύλες και πιθανόν να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές σιταριού.

«Αντιμέτωποι με την αυξανόμενη αστάθεια, τον στρατηγικό ανταγωνισμό και τις απειλές για την ασφάλεια, αποφασίσαμε να… λάβουμε περαιτέρω αποφασιστικά βήματα προς την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής μας κυριαρχίας, μειώνοντας τις εξαρτήσεις μας», σύμφωνα με προσχέδιο κοινής δήλωσης των ηγετών που συνεδριάζουν στις Βερσαλλίες.

Η δήλωση αναφέρει ότι η Ε.Ε. θα μειώσει την εξάρτησή της από εισαγόμενες κρίσιμες πρώτες ύλες μέσω στρατηγικών συνεργασιών, αποθήκευσης αποθεμάτων, ανακύκλωσης και εξοικονόμησης πόρων.

Στους ημιαγωγούς, η Ε.Ε. θέλει να φτιάξει τα δικά της εργοστάσια και να διπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά στο 20% έως το 2030, ανέφερε το προσχέδιο. Οι ημιαγωγοί αγοράζονται πλέον κυρίως από την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ.

Η Ε.Ε. θα παράγει επίσης περισσότερα φαρμακευτικά προϊόντα αντί να τα εισάγει από την Κίνα, θα επενδύσει στην έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της υγείας και σε ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Cloud και η ανάπτυξη κινητής τηλεφωνίας 5G, αναφέρεται στο έγγραφο.

Για να γίνει πιο ανεξάρτητη στα τρόφιμα, η Ε.Ε. θα ενισχύσει την παραγωγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, ανέφερε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News