Business & Finance Πέμπτη 27/04/2023, 21:35
ΒUSINESS & FINANCE

Γερμανία: «Προ των πυλών» οι περιορισμοί για ημιαγωγούς σε Κίνα

Γερμανία: «Προ των πυλών» οι περιορισμοί για ημιαγωγούς σε Κίνα

Μαζί με την Ολλανδία συμπαρατάσσεται η Γερμανία στον ακανθώδες θέμα των ημιαγωγών, που έχει διχάσει τη στάση της Δύσης απέναντι στην Κίνα. Τη γραμμή έδωσε η Ουάσιγκτον η οποία έχει επιβάλει αυστηρούς εξαγωγικούς ελέγχους στους ημιαγωγούς και στον εξοπλισμό κατασκευής τσιπ, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν ακολουθεί ενιαία γραμμή απέναντι στο θέμα αυτό αλλά και γενικότερα όσον αφορά στη στάση της απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις.

Τώρα, η Γερμανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να περιορίσει την εξαγωγή χημικών προς την Κίνα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ημιαγωγών, καθώς το Βερολίνο προσπαθεί να μειώσει την οικονομική του εξάρτηση από τον ασιατικό γίγαντα.

Η πρόταση εντάσσεται σε ένα πακέτο μέτρων που εξετάζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς  και το οποίο έχει ως  στόχο να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε αγαθά και υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για την παραγωγή προηγμένων ημιαγωγών,  σύμφωνα με πηγές.

Εάν τα μέτρα υλοποιηθούν, τότε έβαζαν φραγμούς σε γερμανικές εταιρείες, όπως Merck και BASF, να πωλούν χημικά για ημιαγωγούς στην Κίνα.  

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι ο Σολτς υιοθετεί μία πολύ πιο επιθετική προσέγγιση απέναντι στο Πεκίνο καθώς ο Γερμανός Καγκελάριος προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα τεράστια οικονομικά συμφέροντα της χώρας του στην Κίνα με τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι σχέσεις Ευρώπης – Κίνας ισορροπούν σε λεπτό σχοινί, ειδικά αφότου ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύθηκαν σε μία φιλία «άνευ όρων» λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ συμπαρατάσσονται με τις ΗΠΑ και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ζητούν να αποκλειστεί η πρόσβαση της Κίνας σε βασικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών. Αξιωματούχοι από το Βερολίνο υποστηρίζουν ότι δεν υφίστανται πιέσεις από την Ουάσιγκτον στο θέμα αυτό. 

Οι ημιαγωγοί αποτελούν βασικό μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, που βρίσκονται σε όλα, από αυτοκίνητα και smartphone έως ψυγεία και τα υλικά και οι μηχανές που χρειάζονται για την παραγωγή τους είναι συχνά δύσκολο να αποκτηθούν. 

Οι συνομιλίες εντός του κυβερνώντος συνασπισμού για τέτοιους ελέγχους εξαγωγών βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και οι αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα μπορούσε να βλάψει τους επιχειρηματικούς δεσμούς με την Κίνα, η οποία έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας.

Αγαθά διπλής χρήσης

Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος, έχει συμβουλεύσει τους αξιωματούχους του τμήματός του να εργαστούν σε μια εργαλειοθήκη μέτρων για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας της Γερμανίας σε ορισμένους τομείς και τη μείωση των μονόπλευρων εξαρτήσεων από την Κίνα. Η ιδέα της επιβολής ελέγχων στις εξαγωγές στα χημικά τσιπ είναι μέρος αυτών των συζητήσεων.
 
Οι έλεγχοι των εξαγωγών περιορίζουν το εμπόριο αγαθών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό πλαίσιο. Στόχος τέτοιων καταλόγων διπλής χρήσης είναι να αποτραπεί η ανάπτυξη και η διάδοση χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων καθώς και η κρυφή παραγωγή συμβατικών στρατιωτικών όπλων. 

Το εμπορικό έλλειμμα της Γερμανίας με την Κίνα διπλασιάστηκε πέρυσι

Source: Destatis

 

Η Ολλανδία συμφώνησε τον περασμένο μήνα να συμμετάσχει στην προσπάθεια των ΗΠΑ να περιορίσουν τις εξαγωγές τεχνολογίας τσιπ στην Κίνα. Τα νέα μέτρα θα περιορίσουν τις εξαγωγές προϊόντων λιθογραφίας DUV της ASML, τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την παραγωγή των πιο προηγμένων στον κόσμο επεξεργαστών. 

Ενώ η Γερμανία δεν διαθέτει προηγμένες τεχνολογίες κατασκευής τσιπ, η Merck και η BASF παρέχουν σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο κρίσιμα χημικά που απαιτούνται για την κατασκευή ημιαγωγών. Τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες της Merck βρίσκονται σε σχεδόν κάθε τσιπ στον κόσμο, ενώ η BASF είναι ηγέτης στην αγορά στην Ευρώπη και την Ασία, όπου εδρεύουν οι σημαντικότεροι κατασκευαστές τσιπ με σύμβαση στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Huawei: Βουτιά – ρεκόρ στα κέρδη το 2022 με φόντο τις αμερικανικές κυρώσεις

Κίνα: Μόνο κινεζικοί υπολογιστές στις κρατικές υπηρεσίες – Εντός διετίας η αντικατάσταση

Ε.Ε.: Προτεραιότητα η απεξάρτηση από ημιαγωγούς, τρόφιμα και πρώτες ύλες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News