Business & Finance Παρασκευή 6/05/2022, 20:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Μόνο κινεζικοί υπολογιστές στις κρατικές υπηρεσίες – Εντός διετίας η αντικατάσταση

Κίνα: Μόνο κινεζικοί υπολογιστές στις κρατικές υπηρεσίες – Εντός διετίας η αντικατάσταση

Η Κίνα έδωσε εντολή προς τις κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες να αντικαταστήσουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό ξένης επωνυμίας με εγχώριο, με στόχο να εξαλείψει την υπερπόντια τεχνολογία από τα πιο ευαίσθητα όργανά του.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες ζητούν να μείνουν ανώνυμες, ζητήθηκε από το προσωπικό να αντικαταστήσει σταδιακά την εισαγόμενη τεχνολογία με εγχώρια. Η άσκηση, η οποία ανατέθηκε από τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης, είναι πιθανό να αντικαταστήσει τελικά τουλάχιστον 50 εκατομμύρια υπολογιστές μόνο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, είπαν.

Η απόφαση προωθεί τη δεκαετή εκστρατεία της Κίνας για αντικατάσταση της εισαγόμενης τεχνολογίας με τοπικές εναλλακτικές, σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από γεωπολιτικούς αντιπάλους όπως οι ΗΠΑ για τα πάντα, από ημιαγωγούς μέχρι διακομιστές και τηλέφωνα. Είναι πιθανό να επηρεάσει άμεσα τις πωλήσεις της HP Inc. και της Dell Technologies Inc., των μεγαλύτερων εμπορικών σημάτων υπολογιστών της χώρας μετά την τοπική πρωτοπόρο Lenovo Group Ltd. Σημειώνεεται ότι οι μετοχές της HP και της Dell υποχώρησαν περίπου 2,5% στη Νέα Υόρκη το πρωί της Παρασκευής.

Η Lenovo διέγραψε τις απώλειες για να ανέβει έως και 5% την Παρασκευή στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Kingsoft Corp. ανέκαμψε επίσης για να κερδίσει έως και 3,3%. Στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας, η Inspur Electronic Information Industry Co., κατασκευαστής διακομιστών, κέρδισε 6% ενώ η ομότιμη Dawning Information Industry Co. έκανε άλμα άνω του 4%. Η Inspur Software Co., θυγατρική του ομίλου Inspur, και η China National Software & Service Co. χτύπησαν limit up με ανοδο 10%.

Κίνα: Μόνο κινεζικοί υπολογιστές στις κρατικές υπηρεσίες – Εντός διετίας η αντικατάσταση-1

Η ώθηση για αντικατάσταση ξένων προμηθευτών είναι μέρος μιας μακροχρόνιας προσπάθειας να απογαλακτιστεί η Κίνα από την εξάρτησή της από την αμερικανική τεχνολογία -μια ευπάθεια που αποκαλύφθηκε μετά από κυρώσεις σε εταιρείες όπως η Huawei Technologies Co. που έπληξαν τοπικές εταιρείες και επιχειρήσεις. Αυτή η πρωτοβουλία έχει επιταχυνθεί από το 2021, όταν η κινεζική κεντρική κυβέρνηση εξουσιοδότησε αθόρυβα έναν μυστικό οργανισμό που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση να ελέγχει και να εγκρίνει τοπικούς προμηθευτές σε ευαίσθητες περιοχές από το cloud έως τους ημιαγωγούς.

Το τελευταίο έργο αντικατάστασης υπολογιστών αντικατοπτρίζει επίσης τις αυξανόμενες ανησυχίες του Πεκίνου σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών καθώς και την εμπιστοσύνη στο εγχώριο υλικό: οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών και διακομιστών στον κόσμο σήμερα περιλαμβάνουν τη Lenovo, τη Huawei και την Inspur Ltd., ενώ τοπικοί προγραμματιστές όπως η Kingsoft και η Standard Software έχουν κάνει γρήγορα βήματα στο λογισμικό γραφείου ενάντια σε εταιρείες όπως η Microsoft Corp. και η Adobe Inc.

Η εκστρατεία θα επεκταθεί αργότερα και στην περιφέρεια και θα τηρηθεί επίσης το χρονοδιάγραμμα των δύο ετών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής και το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η Κίνα ενθαρρύνει τη χρήση εγχώριων προϊόντων πληροφορικής σε κυβερνητικούς φορείς για τουλάχιστον μια δεκαετία, αποκλείοντας τακτικά ορισμένα προϊόντα από τις επίσημες λίστες προμηθειών. Σε απάντηση, αμερικανικοί κολοσσοί πληροφορικής όπως η Hewlett Packard Enterprise Co. και η Microsoft έχουν δημιουργήσει κοινοπραξίες με εταιρείες που υποστηρίζονται από την κινεζική κυβέρνηση, για να εξασφαλίσουν παραγγελίες από τις πλουσιότερες κρατικές εταιρείες.

Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται εδώ και καιρό και οφείλεται κυρίως στην ανεπάρκεια λογισμικού και κυκλωμάτων που έχουν αναπτυχθεί από την Κίνα, αναγκάζοντας τους χρήστες να βασίζονται σε εισαγόμενο εξοπλισμό. Αυτό άλλαξε τα τελευταία χρόνια, καθώς τοπικοί πρωταθλητές όπως η Inspur και η Lenovo κέρδισαν παγκόσμιο μερίδιο αγοράς, αν και τα προϊόντα τους εξακολουθούν να βασίζονται σε εξαρτήματα αιχμής της Αμερικής, όπως ημιαγωγοί από την Intel Corp. ή την Advanced Micro Devices Inc. Από την Παρασκευή, μηχανήματα με την επωνυμία HP εξακολουθούσαν να είναι διαθέσιμα για αγορά σε ιστότοπο που χρησιμοποιείται από φορείς προμηθειών της κεντρικής κυβέρνησης, αν και δεν είναι σαφές εάν θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές.

Η τελευταία κυβερνητική οδηγία είναι πιθανό να καλύπτει μόνο μάρκες και λογισμικό υπολογιστών και να μην αποκλείει εξαρτήματα που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, συμπεριλαμβανομένων των μικροεπεξεργαστών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η Κίνα θα ενθαρρύνει κυρίως λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε Linux να αντικαταστήσουν τα Windows της Microsoft, όπως αναφέρουν το Standard Software με έδρα τη Σαγκάη είναι ένας από τους κορυφαίους παρόχους τέτοιων εργαλείων.

Ορισμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων κρατικών μέσων ενημέρωσης και φορέων κυβερνοασφάλειας, ενδέχεται να συνεχίσουν να αγοράζουν προηγμένο ξένο εξοπλισμό με ειδικές άδειες όπως πάντα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Αλλά αυτό το σύστημα αδειών θα μπορούσε να γίνει αυστηρότερο στο μέλλον, πρόσθεσαν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«Καμπανάκι» από CEOs: Κίνδυνος για βαθιά ύφεση στην Ευρώπη

UBS: Οι επενδυτές ανησυχούν για τον πόλεμο, αλλά δεν αλλάζουν τα χαρτοφυλάκια τους

G7: Σε διάσκεψη την Κυριακή για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News