Business & Finance Πέμπτη 7/12/2023, 20:45
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί το ράλι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων θεωρείται υπερβολικό

Γιατί το ράλι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων θεωρείται υπερβολικό

Οι προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκιά της κατά τους πρώτους μήνες του 2024 έχουν τροφοδοτήσει το ράλι των τιμών των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στο τέλος του έτους. Ορισμένοι ωστόσο επενδυτές πιστεύουν ότι οι προσδοκίες αυτές είναι υπερβολικές. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται τελευταίως κοντά στο 4,15%, χαμηλότερα κατά 87 μονάες βάσης από το υψηλό 16 ετών που άγγιξε τον Οκτώβριο. Τον προηγούμενο μήνα, η μείωση των αποδόσεων κατά 52 μονάδες βάσης ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2011. 

Τις κινήσεις αυτές καθοδήγησαν τα στοιχήματα ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα ωθήσει την Fed σε μείωση των επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους, πιθανότατα και το Μάρτιο, μία πολύ πιο ήπια προσέγγιση από αυτή που περίμεναν οι επενδυτές μόλις πριν από λίγους μήνες.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων πυροδότησε και ράλι σε άλλες κατηγορίες ενεργητικού, από το bitcoin που έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 έως τις μετοχές. 

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι οι τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί υπερβολικά γρήγορα και οι προσδοκίες για επιτοκιακές μειώσεις είναι πρόωρες. Ένας λόγος: η πρόθεση της Fed να μην χαλαρώσει υπερβολικά γρήγορα τη νομισματική πολιτική της και προκαλέσει μία ανάφλεξη του πληθωρισμού όπως συνέβη τη δεκαετία του 1970. Ορισμένοι δε πιστεύουν ότι το ράλι των τιμών μετοχών και ομολόγων θα μπορούσε να χαλαρώσει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, καθιστώντας πιο εύκολη την αναζωπύρωση του πληθωρισμού. 

«Η αγορά έχει ξεπεράσει τον εαυτό της και διακατέχεται από υπερβολική αισιοδοξία αγνοώντας ότι υπάρχει πιθανότητα η Fed να παραμείνει πιο αυστηρή και να παρέμβει ξανά με νέα επιτοκιακή αύξηση», αναφέρει ο Tony Rodriguez, επικεφαλης του τμήματος για την αγορά σταθερού εισοδήματος της Nuveen.

Τα αυριανά στοιχεία για την απασχόληση Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θα είναι ένας καταλύτης για τις αποδόσεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με επενδυτές, με τυχόν ισχυρά στοιχεία να αναθερμαίνουν το σενάριο ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Ο George Bory, επικεφαλής επενδύσεων για την αγορά ομολόγων της Allspring Global Investments, πιστεύει ότι οι επενδυτές έχουν υποτιμήσει την πρόθεση των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος. Η εταιρεία του έχει γίνει πιο ουδέτερη απέναντι στα ομόλογα μετά το πρόσφατο ράλι, το οποίο έχει ξεφύγει σε υπερβολικό βαθμό, σημειώνει ο Bory. 

O Greg Whiteley, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της DoubleLine Group, ανέφερε ότι η αγορά έχει παρεξηγήσει την Fed – λανθασμένη στηρίζεται στη μεγάλη αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων – κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. 

«Όλο αυτό έχει εξελιχθεί σε πραγματική μανία επειδή δεν πιστεύω ότι η αλλαγή πλεύσης για την Fed είναι κοντά. Η αγορά το έχει κάνει αυτό αρκετές φορές μετά την πανδημία και ενδεχομένως να αποδειχθεί λάθος ξανά», τόνισε. 

Ακόμη μία ανησυχία είναι ότι η χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να προλειάνει το έδαφος για ανάκαμψη των τιμών καταναλωτή, ανέφερε ο Sameer Samana, στρατηγικός αναλυτής της Wells Fargo Investment Institute. Ο δείκτης Χρηματοοικονομικών Συνθηκών της Goldman Sachs Financial Conditions υποχώρησε περίπου100 μονάδες από τα επίπεδα του τέλους Οκτωβρίου. 

Η ιστορία έχει δείξει πτώση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς κατά μέσο όρο 0,9% στο εξάμηνο μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων του κύκλου σύσφιγξης, σύμφωνα με στοιχεία του John Hancock. Παρότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την απόδοση του 10ετούς κάτω από το 3% έως τον Ιανουάριο –  κίνηση ωστόσο που θεωρείται απίθανη – τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια στις αποδόσεις για να υποχωρήσουν, ανέφερε. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News