Business & Finance Πέμπτη 21/01/2021, 19:40
ΑΓΟΡΕΣ

Προσγείωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τα χθεσινά κέρδη 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έμεινε σχεδόν αμετάβλητος κλείνοντας στο +0,01%

Προσγείωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τα χθεσινά κέρδη 

Σε αναστροφή πορείας επιδόθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά τη χθεσινή άνοδο, καθώς ο ενθουσιασμός από την έλευση του Τζο Μπάιντεν στην εξουσία στις ΗΠΑ, παραμερίσθηκε από τον προβληματισμό που πυροδότησε η συνέντευξη τύπου της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης για το 2021 της τράπεζας. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε για ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης το δ΄ τρίμηνο του 2020, ενώ τόνισε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι θα παρεμείνουν και στο τρέχον τρίμηνο εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. 

Ταυτόχρονα, επανέλαβε την ανάγκη διατήρησης της «άφθονης» διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού, ενώ κατέστησε απαραίτητη την υιοθέτηση μιας φιλόδοξης και συντονισμένης δημοσιονομικής τόνωσης.

«Η συνεχιζόμενη στήριξη από τις εθνικές κυβερνήσεις είναι αναγκαία, δεδομένης της αδύναμης ζήτησης. Τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν στοχευμένα και προσωρινά» προσέθεσε.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έμεινε σχεδόν αμετάβλητος κλείνοντας στο +0,01%, με τους κυριότερους κλάδους να κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση. Από τους κλάδους που βρέθηκαν σε θετικό έδαφος ξεχώρισαν των τηλεπικοινωνιών και της αυτοκινητοβιομηχανίας με κέρδη 1,57% και 1,10% αντίστοιχα, ενώ εκείνοι που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν ο μεσιτικός κλάδος και την ενέργειας κλείνοντας με πτώση 1,50% και 1,29% αντίστοιχα, με τον δεύτερο να δέχεται πιέσεις από τη σημερινή υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. 

Στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα ήταν η ίδια, κλείνοντας με απώλειες, με το Μιλάνο ακουμπάει σχεδόν το -1%, το Παρίσι να αποδυναμώνεται κατά 0,67%, το Λονδίνο να διαγράφει 0,37% και τη Φρανκφούρτη να παρουσιάζει τις μικρότερες απώλειες της τάξεως του 0,11%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News