Business & Finance Τρίτη 19/01/2021, 20:01
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη της η Ευρώπη

Δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη της η Ευρώπη

Mε πτώση έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές μετοχές, παρασυρόμενες από τον κλάδο λιανεμπορίου, ταξιδίων και τραπεζών, καθώς η αναμενόμενη παράταση του lockdown στη Γερμανία πυροδότησε έντονες ανησυχίες για την πορεία των εταιρικών κερδών και της ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 δεν κατάφερε να διατηρήσει τα αρχικά κέρδη του, με αποτέλεσμα να γυρίσει σε πτώση και να κλείσει με μικρές απώλειες 0,2%. Με αντίστοιχες απώλειες έκλεισε και ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη, παρότι τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου ZEW έδειξαν ότι το επενδυτικό κλίμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρουσίασε μεγαλύτερη του αναμενομένη βελτίωση τον Ιανουάριο. Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,3%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο μόλις 0,1%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν ανοίξει τη συνεδρίαση σε θετικό τόνο στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η Κίνα αποτέλεσε τη μοναδική οικονομία στον πλανήτη που παρουσιάσε ανάπτυξη πέρυσι. Ωστόσο, η προοπτική παρατεταμένων lockdown κράτησε τους επενδυτές σε επιφυλακή καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων συμφώνησαν να παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα για καταστήματα και σχολεία έως τις 14 Φεβρουαρίου, όπως ανέφεραν πηγές.

Σημαντική πτώση άνω του 11% κατέγραψε η μετοχή του ιδιοκτήτη της Ladbrokes, Entain, από τη στιγμή που ο αμερικανικός όμιλος διαχείρισης καζίνο MGM Resorts απέσυρε τα σχέδιά του για την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας από τη στιγμή που απέρριψε την προσφορά του ύψους 11 δισ.δολαρίων για την εξαγορά της.

Αναλυτές πάντως προβλέπουν ότι τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 θα μειωθούν 26,2% στο τέταρτο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη ανησυχία τους αυτή τη στιγμή έγκειται στο γεγονός μήπως τεθεί υπό αμφισβήτηση η προσδοκώμενη αύξηση 43,5% και 81,1% των εταιρικών κερδών στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα, λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων και της συνεπακόλουθης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας.  

Στη Wall Street και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά στον απόηχο των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων από τις κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ αλλά και των δηλώσεων της υποψηφίας για το αξίωμα της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν που έδωσε το στίγμα για περισσότερες δημοσιονομικές δαπάνες στη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Κατά την ακροαματική διαδικασία στο Κογκρέσο για την επικύρωση της υποψηφιότητάς της, η Γέλεν δήλωσε ότι τα οφέλη από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές δαπάνες επισκιάζουν το κόστος από την αύξηση του χρέους. «Η Γέλεν λέει ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά, συνεπώς μπορούμε να προβούμε σε τεράστια πακέτα στήριξης για να έχουμε ισχυρή ανάκαμψη και αυτό αρέσει στις αγορές. Το θέμα συζήτησης για τις επόμενες 24 ώρες θα είναι τα μεγάλα πακέτα στήριξης και η δυναμική ανάκαμψη», λέει χαρακτηριστικά ο Τόμας Χέις, πρόεδρος της Great Hill Capital στη Ν.Υόρκη. 

Η μετοχή της Bank of America ενισχύθηκε 1,4% καθώς τα κέρδη τέταρτου τριμήνου του 2020 ήταν καλύτερα των προσδοκιών. Η Goldman Sachs ανακοίνωσε υπερδιπλάσια κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, όμως η μετοχή της υποχώρησε 0,70%, εν μέσω νευρικότητας μετά από δύο συνεδριάσεις ισχυρής ανόδου. 

Αυτή την ώρα, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,44%, ο S&P 500 0,62%, ενώ ο Nasdaq άνοδο κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα. 

moneyreview.gr
  
    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News