Business & Finance Δευτέρα 18/01/2021, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Έναρξη εβδομάδας με ήπια άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Έναρξη εβδομάδας με ήπια άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη της εβδομάδας, σε μια συνεδρίαση στην οποία πρωταγωνίστησαν τα μακροοικονομικά στοιχεία και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκε και επίσημα η συγχώνευση του ομίλου Fiat Chrysler και του γαλλικού PSA, από όπου προέκυψε η καινούργια αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis.

Η μετοχή της στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της διέπρεψε ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση ενισχυμένη κατά 7,57% στα 13,522 ευρώ, από τα 12,758 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης. Μοιραία η ορμή της μετοχής συμπαρέσυρε και τον υπόλοιπο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος και ξεχώρισε με κέρδη 1,24%, προσφέροντας την απαραίτητη ώθηση για να κλείσει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 με άνοδο 0,20%.

Οι περισσότεροι εκ των κυριοτέρων κλάδων παρουσίασαν σχετικά ήπια κέρδη (εκτός του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας ξεχώρισε και των λιανικών πωλήσεων με άνοδο 0,99%), με εξαίρεση αυτούς των πρώτων υλών, των ταξιδίων και αναψυχής και των τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Από την άλλη η Κίνα και τα στοιχεία για τις επιδόσεις της οικονομίας της το 2020, απασχόλησαν τους επενδυτές. Στο σύνολο της περυσινής χρονιάς το κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3%, το μοναδικό από τις μεγαλύτερες οικονομίες με θετικό πρόσημο, ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από το 1976. Εντούτοις οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 3,9% πέρυσι, δίνοντας μια αντιφατική εικόνα  για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Από τους επιμέρους δείκτες ο βρετανικός FTSE 100 πήγε κόντρα στη γενικευμένη ανοδική τάση καταγράφοντας απώλειες 0,22%, στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ ενισχύθηκε κατά 0,53%, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,44%, ελάχιστα διαφοροποιήθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι κλείνοντας στο 0,10%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News