Business & Finance Τετάρτη 13/01/2021, 22:23
GOLDMAN SACHS

Διάλειμμα των αγορών, πριν το νέο ράλι (;)

Τι περιμένει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs

Διάλειμμα των αγορών, πριν το νέο ράλι (;)

Για «στάση» των μετοχών, μετά το πρόσφατο ράλι, προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Τζαν Χάτζιους, ο οποίος εκτιμά ότι οι αγορές θα «πάρουν μεγαλύτερη ανάσα» εντός των επόμενων ημερών.

Οι διεθνείς χρηματαγορές, και κυρίως η Wall Street, ξεκίνησαν το νέο έτος από το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Κι αυτό, παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και τη μη επιβεβαίωση των προσδοκιών για άμεση επιστροφή στην ομαλότητα.

Την Παρασκευή δε, οι δείκτης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης σκαρφάλωσαν σε νέο ιστορικό ρεκόρ, έχοντας παρουσιάσει συνολικά κέρδη κατά 70% σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα, η σωρευτική άνοδος για τον τεχνολογικό Nasdaq ξεπερνάει το 80%.

Το ράλι δεν θα συνεχιστεί

Ωστόσο, ο αναλυτής της Goldman Sachs θεωρεί ότι το ράλι δεν πρόκειται να συνεχιστεί, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, εξηγώντας ότι οι επενδυτές χρειάζονται ένα διάλειμμα. Εξάλλου, όπως σημειώνει, οι αποτιμήσεις των εισηγμένων είναι εξαιρετικά υψηλές.

Η «στάση» των αγορών θα μπορούσε να αποτελεί απόρροια της εκ νέου ανησυχίας των επενδυτών για επικείμενη επιβράδυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Federal Reserve, κάτι το οποίο αναμφισβήτητα θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία των μετοχών.

Σύμφωνα με τον Χάτζιους, οποιαδήποτε μείωση του QE της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα σηματοδοτήσει την -επί τους ουσίας- διάθεση λιγότερων χρημάτων για την ανάταση της αμερικανικής οικονομίας.

Μετά το διάλειμμα, έρχεται νέα άνοδος

Από την άλλη πλευρά, πάντως, παρά την βραχυπρόθεσμη οπισθοχώρηση των μετοχών, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο οι αγορές αναμένεται να κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα -σε σχέση με τα σημερινά- επίπεδα.

«Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι το περιβάλλον είναι φιλικό για υψηλού ρίσκου assets και μετοχές. Είμαστε στις αρχές του νέου κύκλου» σχολιάζει ο αναλυτής της Goldman Sachs, ο οποίος εκτιμά ότι οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές είναι αρκετά διευκολυντικές για να στηρίξουν την οικονομία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η επενδυτική τράπεζα εκτίμησε ότι η αμερικανική ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 6,4% του ΑΕΠ το 2021, έναντι της αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 5,6% του ΑΕΠ.

Κι αυτό, χάρη στην επικράτηση των Δημοκρατικών στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζιας, η οποία διασφάλισε έστω και καθυστερημένα την τριπλή «νίκη» του κόμματος σε Λευκό Οίκο, Γερουσία και Βουλή Αντιπροσώπων, προλειαίνοντας ως εκ τούτου το έδαφος για μια «επιθετικότερη» στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News