Business & Finance Πέμπτη 21/01/2021, 12:39
BUSINESS & FINANCE

Πώς υποδέχονται τον Μπάιντεν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Ο δείκτης DAX «φλερτάρει» εκ νέου με το ιστορικό υψηλό των 14.000 μονάδων

Πώς υποδέχονται τον Μπάιντεν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, εξέλιξη η οποία προλειαίνει το έδαφος για έναν νέο γύρο δημοσιονομικής τόνωσης.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι η Γηραιά Ήπειρος θα ωφεληθεί σημαντικά από την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως μέσω της αποκατάστασης των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,44% και διαμορφώνεται στις 412 μονάδες, δεχόμενος ώθηση κυρίως από τους κλάδους των αυτοκινήτων και των τραπεζών, οι οποίοι καταγράφουν άνοδο κατά 1%.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης «φλερτάρει» εκ νέου με το ιστορικό υψηλό των 14.000 μονάδων, καθώς σημειώνει κέρδη κατά 0,40% στις 13.976 μονάδες. Μικρότερου εύρους άνοδο παρουσιάζουν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο (+0,11%) και Μιλάνο (+0,09%).

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί οριακά κατά 0,07% και διαμορφώνεται στις 5.624 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX 35 κινείται σταθεροποιητικά στις 8.206 μονάδες.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης, παρά την αρχική ανοδική κίνηση, αυτή την ώρα σημειώνει πτώση κατά 0,34% και διαμορφώνεται λίγο κάτω από τις 800 μονάδες, και συγκεκριμένα στις 798,27 μονάδες.

Σε νέο ρεκόρ η Wall Street

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ, οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν σε νέο ιστορικό υψηλό, στον απόηχο τόσο της ορκωμοσίας Μπάιντεν όσο κυρίως, των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων για το δ’ τρίμηνο του 2020.

Η προεδρία Μπάιντεν αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, καθώς 78χρονος Δημοκρατικός έχει προτείνει την εφαρμογή ενός νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, με στόχο την στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Πάντως, οι περισσότερες αγορές έχουν ήδη αποτιμήσει αυτή την εξέλιξη, κάτι το οποίο εξηγεί το πώς ήδη βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. 

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές στη Γηραιά Ήπειρο έχουν στραμμένο το βλέμμα και στην Φρανκφούρτη, όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τη διατήρηση της υπερ-χαλαρής ομισματικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης των οικονομικών επιπτώσεων του δ’ κύματος του ιού.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News