Business & Finance Τετάρτη 20/01/2021, 19:22
BUSINESS & FINANCE

Πώς ο Μπάιντεν θα επηρεάσει οικονομία, μετοχές και φόρους

Πώς ο Μπάιντεν θα επηρεάσει οικονομία, μετοχές και φόρους

Ο Τζο Μπάιντεν είναι από σήμερα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του την πλειοψηφία τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας, κάτι το οποίο διευκολύνει την εφαρμογή της ατζέντας του.

Το ερώτημα, επομένως, που χρήζει άμεσης διερεύνησης αφορά το πώς η πολιτική του 78χρονου Δημοκρατικού θα επηρεάσει την οικονομία, τις μετοχές και την εταιρική φορολογία -πάντα σε συνάρτηση με την πορεία των εμβολιασμών και τη διασπορά της πανδημίας.

Ο πρώτος αντίκτυπος

Ο πρώτος αντίκυπος της πολιτικής Μπάιντεν έχει ήδη αποτυπωθεί στην αγορά της Wall Street. Από την ημέρα των εκλογών έως σήμερα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο κατά 13%, πραγματοποιώντας το καλύτερο μετεκλογικό ράλι από το 1952.

Η ανοδική τάση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης εδράζεται στην πρόταση για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, μεγέθους 1,9 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο αποσκοπεί στην στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και πολιτειών, μέσω της τόνωσης της εργασίας και των επενδύσεων στις υποδομές.

Φυσικά, η τάση αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω μετά το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στην πολιτεία της Τζόρτζιας, χάρη στο οποίο οι Δημοκρατικοί «κλείδωσαν» και τον έλεγχο της πλειοψηφίας στη Γερουσία, υλοποιώντας έστω και με μικρή καθυστέρηση το λεγόμενο «Blue Wave», δηλαδή την τριπλή επικράτηση σε Λευκό Οίκο, Βουλή και Γερουσία.

Σύμφωνα με ανάλυση της Wells Fargo, το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν θα ήταν σαφώς μικρότερο, εφόσον η Γερουσία παρέμενε υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι αντιτίθενται στην παροχή ενός δεύτερου προγράμματος – μαμούθ (σ.σ. το πρώτο πακέτο είχε εκπονηθεί την άνοιξη).

Τα «απόνερα» στην οικονομία

Όπως είναι εύλογο, η ευρεία δημοσιονομική τόνωση θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, με τις εκτιμήσεις της Wells Fargo να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 4,7% το 2021. Η προηγούμενη πρόβλεψη της αμερικανικής τράπεζας κυμαινόταν στο 3,8%.

«Τα οικονομικά μεγέθη έχουν καταστεί καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Γίνονται διαρκώς καλύτερα» σημειώνει ο αναλυτής Σκοτ Γρεν, ο οποίος μιλάει στο πρακτορείο CNBC. «Το τεράστιο ράλι δείχνει ότι η αγορά έχει ξεπεράσει τον ιό, αλλά το μέγεθος της ανάκαμψης δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη» υπογραμμίζει -από την πλευρά του- ο Εντ Κέον, αναλυτής της QMA.

«Όλοι θεωρούν ότι το rebound θα έρθει στο β’ εξάμηνο του 2021. Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλο θα είναι. Εάν εφαρμοστεί ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης -μεγαλύτερο απ’ ό,τι υπολογίζαμε πριν- τότε το rebound θα μπορούσε να είναι ισχυρότερο» εξηγεί, χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη προξενεί κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα το επόμενο διάστημα, οδηγώντας σε άνοδο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Όμως, για τους περισσότερους οικονομολόγους, ένας υψηλότερος πληθωρισμός θα αποτελέσει περισσότερο μια προσωρινή κατάσταση και όχι ένα μόνιμο πρόβλημα.

Το rotation στη Wall Street

Η αγορά, πέραν της πολιτικής Μπάιντεν, φαίνεται ότι επικροτεί και τις επιλογές Μπάιντεν, ιδίως αυτής της τοποθέτησης της Τζάνετ Γέλεν, πρώην επικεφαλής της Federal Reserve, στο «τιμόνι» του νευραλγικού υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης του Μπάιντεν έχει πυροδοτήσει ένα «rotation» στην αγορά της Wall Street, με τις ενεργειακές μετοχές να καταλαμβάνουν τη θέση των τεχνολογικών στο «τιμόνι» του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Άλλωστε, από την ημέρα των προεδρικών εκλογών έως σήμερα, οι ενεργειακές εταιρείες έχουν ενισχυθεί κατά 15%, το περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο. Ακολουθούν οι τραπεζικές μετοχές με +5,1% και οι μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών με +4,4%.

Στην τάση για «rotation» συμβάλλει και η πρόθεση των Δημοκρατικών να αυστηροποιήσουν το εποπτικό περιβάλλον των τεχνολογικών εταιρειών και να προχωρήσουν στην επιβολή υψηλότερων εταιρικών φόρων.

Αυτή την στιγμή, ο εταιρικός φόρος βρίσκεται στο 21% και δεν αποκλείεται να αυξηθεί είτε στο 25% είτε στο 28% υπό την προεδρία Μπάιντεν . «Παρότι το ζήτημα δεν βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, κάποια στιγμή θα υπάρξουν ορισμένες αυξήσεις φόρων. Όμως, δεν νομίζω ότι η αγορά ανησυχεί τόσο πολύ γι’ αυτό» εκτιμά ο Κέον.

Άλλωστε, οι αναλυτές θεωρούν ότι ενδεχόμενη αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών δεν πρόκειται να συμβεί πριν το 2022. «Εάν υπάρξει ισχυρότερη ανάκαμψη της οικονομίας, τότε αυτό θα μετριάσει τις επιπτώσεις από την αύξηση των φόρων» σημειώνει ο έμπειρος αναλυτής, μιλώντας στο CNBC.

Σ’ αντίθεση με την αυστηροποίηση του καθεστώτος λειτουργίας των τεχνολογικών εταιρειών, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να «χαλαρώσει» το ρυθμιστικό πλαίσιο των ενεργειακών εταιρειών, στηρίζοντας την στροφή προς την «πράσινη ενέργεια».

Δεν είναι τυχαίο ότι μία από τις πρώτες ενέργειες της νέας διοίκησης θα είναι το αίτημα επανένταξης των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Ως εκ τούτου, πολλοί επενδυτές προεξοφλούν ότι έχει έρθει η ώρα οι εταιρείες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) να αναδειχθούν ως οι νέες Facebook, Google, Microsoft κοκ. 

Γερ. Χιον.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News