BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με «προσοχή» προς τις 810 μονάδες

Πάνω από τις 500 μονάδες οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: Με «προσοχή» προς τις 810 μονάδες

Προς τις 810 μονάδες προσπαθεί να κινηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο λαμβάνει ώθηση τόσο από την ανάκτηση των 500 μονάδων στον τραπεζικό δείκτη όσο κυρίως, από το βελτιωμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές. 

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,73% και διαμορφώνεται στις 806,5 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (800,76 μονάδες).

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες, από 805 έως 808 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών εξακολουθεί να κινείται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας μέχρι στιγμής (11.00) τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αναμφίβολα η εκτίναξη της Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά αλλά και η υπέρβαση του ορίου των 14.000 μονάδων από τον δείκτη DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης -ως απόρροια των προοπτικών της προεδρίας Μπάιντεν- παρέχουν το κατάλληλο έναυμα στον Γενικό Δείκτη, προκειμένου να ανακτήσει αρχικά τις 810 και τις 820 μονάδες και μετέπειτα να κινηθεί προς τις 850 μονάδες.

Ωστόσο, όπως έχουν δείξει οι συνεδριάσεις του 2021, αυτό μόνο εύκολη υπόθεση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, δεδομένων των προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία από τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού και τη διατήρηση μιας σειράς περιοριστικών μέτρων.

Πάνω από τις 500 μονάδες οι τράπεζες

Στο μεταξύ, ο τραπεζικός κλάδος, μετά από αρκετές συνεδριάσεις, καταφέρνει να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων και επιτέλους να «κοιτάξει» προς τις 550 μονάδες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεκλειδώσουν το νέο ανοδικό κύκλο της ελληνικής αγοράς.

Tη βελτίωση της τραπεζικής εικόνας στηρίζει και η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία διαπιστώνει μια νέα δυναμική στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία δύναται να επιτρέψει την επιτάχυνση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας συνεχίζει το ανοδικό σερί, κερδίζοντας πάνω από 2% και προσεγγίζοντας το όριο των 2,2 ευρώ. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς πλησιάζει το 1,1 ευρώ, ενώ άνω του 0,90 ευρώ κινείται η μετοχή της Alpha Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +1,22% 0,91 ευρώ
  • Attica Bank +1,94% 0,2365 ευρώ
  • Eurobank -0,10% 0,604 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +2,49% 2,182 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +1,16% 1,0925 ευρώ

Στο +3% η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι ελέγχουν προς ώρας τις συναλλαγματικές κινήσεις, με το ενδιαφέρον να εστιάζει κυρίως στη μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται κατά 2,99% στα 4,995 ευρώ.

Κοντά στο +2% βρίσκεται και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία μετράει αντίστροφα για την κρίσιμη Γενική Συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου, όταν και κριθεί το διοικητικό μέλλον της εισηγμένης. Κατά 1,50% ενισχύεται και η μετοχή της ΔΕΗ.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 49 μετοχές κινούται ανοδικά, έξι μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 54,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με το βλέμμα στη Fitch

Η επίδραση του Τζο Μπάιντεν και της επεκτατικής του πολιτικής στις αγορές δεν πρόκειται να διαρκήσει πολύ, καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη αποτιμήσει αυτές τις εξελίξεις, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στα επίπεδα – ρεκόρ των διεθνών αγορών.

Επομένως, η ελληνική αγορά πολύ γρήγορα θα κληθεί να βρει νέα καύσιμα, προκειμένου να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη αρχικά προς τις 820 μονάδες και ύστερα προς τις 850 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το πρώτο βασικό στοίχημα της νέας χρονιάς.

Μια απρόσμενη αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Rating αύριο το βράδυ, ενδεχομένως να αποτελέσει τον αναγκαίο καταλύτη για τη Λεωφόρο Αθηνών. Σε διαφορετική περίπτωση, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν έως τα πρώτα θεμελιώδη μεγέθη του 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News