Business & Finance Δευτέρα 4/01/2021, 20:32
ΑΓΟΡΕΣ

Βουτιά η Wall Street με απώλειες άνω του 2%, κέρδη στην Ευρώπη 

Βουτιά η Wall Street με απώλειες άνω του 2%, κέρδη στην Ευρώπη 

Εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες ακολούθησαν σήμερα τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, στην πρώτη συνεδρίαση για το 2021. 

Η έναρξη της καινούργιας χρονιάς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μόνο με επιτυχία δεν στέφθηκε, καθώς οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προσέγγισαν  το -2,50%, για να περιορισθούν στη συνέχεια οι απώλειες και τους δείκτες να κινούνται πέριξ του -1,50%. 

Το πολιτικό θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο στις ΗΠΑ με το καλημέρα της καινούργιας χρονιάς, από τη στιγμή που αύριο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία της Τζόρτζια. Από την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος θα κριθεί και η τύχη της πλειψηφίας της Γερουσίας, καθώς όποιο κόμμα επικρατήσει στην πολιτεία εξασφαλίζει τον έλεγχο της Γερουσίας, με τους Δημοκρατικούς να ελέγχουν ήδη τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, τότε το έργο της κυβέρνησης Μπάιντεν αναμένεται να είναι πολύ δύσκολο, καθώς καίριες αποφάσεις και ψηφίσματα, απουσία της έγκρισης της Γερουσίας δεν προχωρούν. 

Νωρίτερα είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, με τον δείκτη ΡΜΙ να εκτινάσσεται σε υψηλό από τον Σεπτέμβριο του 2014, στις 57,1 μονάδες. Εντούτοις τα ενθαρρυντικά στοιχεία δεν λειτούργησαν καταλυτικά στην ψυχολογία των επενδυτών. 

Στην Ευρώπη αντιθέτως, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκής Ένωση που στέφθηκε με επιτυχία, σε συνδυσμό με την έναρξη του εμβολιασμού στις ευρωπαϊκές χώρες, προσέφεραν τα εχέγγυα για να κυλήσει η συνεδρίαση απουσία επεισοδίων. 

Η ισχνή επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και στη  Γερμανία, ποσώς επηρέασε τους επενδυτές. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,67%, παίρνοντας μεγάλη ώθηση από τον κλάδο των πρώτων υλών που έκλεισε με άλμα 3,64%. Κόντρα στη γενικευμένη ανοδική τάση, οι κυκλικοί κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τραπεζών και ο ενεργειακός οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με ήπιες απώλειες. 

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου ξεχώρισε με κέρδη 1,72%, στην πρώτη συνεδρίαση εκτός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, το Παρίσι πρόσθεσε 0,68%, ενώ σχεδόν αμετάβλητο έμεινε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, κλείνοντας στο +0,06%.

Η μετοχή της Entain ιδιοκτήτριας της Ladbrokes εκτοξεύθηκε κατά 24,11%, μετά την πρόταση της MGM Resort για εξαγορά της βρετανικής εταιρείας στοιχηματισμού αντί του ποσού των 11 δισ. δολαρίων, προσφορά την οποία η Entain χαρακτήρισε χαμηλή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News