Business & Finance Τετάρτη 27/12/2023, 21:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώ: Σε υψηλό πενταμήνου έναντι του δολαρίου

Ευρώ: Σε υψηλό πενταμήνου έναντι του δολαρίου

Στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τα τέλη Ιουλίου εκτινάχθηκε σήμερα το ευρώ, εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ ότι θα προχωρήσει σε επιτοκιακές μειιώσεις σύντομα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024. 

Το ευρώ έφθασε κοντά στο 1,11 έναντι του δολαρίου, αποτελώντας ένα από τα νομίσματα της Ομάδας του G10 με τα μεγαλύτερα κέρδη. Το ευρώ έχει ενισχυθεί φέτος 3,4%, με ένα μεγάλο μέρος αυτού του ράλι να έχει λάβει χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ. 

Το δολάριο έχει διευθύνει τις απώλειές του αυτό το μήνα, αφότου η Fed έδωσε το πιο ξεκάθαρο μέχρι τώρα μήνυμα ότι οι επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις έχουν φθάσει στο τέλος τους, σηματοδοτώντας μία σειρά από επιτοκιακές μειώσεις το 2024. Τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και ότι οι αγορές εργασίας αποθερμαίνονται. 

«Οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει, οι μετοχές κινούνται ανοδικά, η ανάληψη ρίσκου έχει επιστρέψει δυναμικά και οι αγορές περιμένουν ότι η Fed θα κάνει μείωση των επιτοκίων την Άνοιξη», αναφέρει ο Κιτ Ζακς, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλό έτους, οι τιμές των γερμανικών κρατικών ομολόγων έχουν επιδοθεί σε ράλι από τα τέλη Οκτωβρίου καθώς τα στοιχεία για την οικονομία και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη δείχνουν ότι η ΕΚΤ δεν θα διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Ωστόσο, η άνοδος του ευρώ μπορεί να είναι περιορισμένη, εκτιμά η Έλεν Γκίβεν, trader της Monex USA. 

«Το ράλι της εορταστικής περιόδου είναι πολύ πιθανόν να συγκρατηθεί όσο προχωράμε στο πρώτο τρίμηνο. Το ευρώ φαίνεται να έχει υπεραγοραστεί και με τη γερμανική οικονομία στο χείλος της κατάρρευσης, φαίνεται ότι ο κίνδυνος μίας ύφεσης στη συγκεκριμένη χώρα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τις ΗΠΑ». 

Όσο για το δολάριο, υπάρχει μία ισχυρή εποχική τάση εξασθένησης στο τέλος του έτους, εν μέρει λόγω της περιορισμένης εταιρικής δραστηριότητας. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Δολάριο: Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο

BofA: Έρχονται 152 μειώσεις επιτοκίων το 2024 – Τι σημαίνει για τις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News