Business & Finance Παρασκευή 22/12/2023, 21:45
ΑΓΟΡΕΣ

Δολάριο: Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο

Δολάριο: Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο

Το δολάριο διεύρυνε την πτώση του, αφότου ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών της Φέντεραλ Ριζέρβ έδειξε υποχώρηση του πληθωρισμού, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ το επόμενο έτος. 

Ο συγκεκριμένος δείκτης, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε 0,1% το Νοέμβριο σε μηνιαία βάση. «Εκτός και εάν δούμε επανεμφάνιση του πληθωρισμού, το δολάριο έχει ήδη μπει σε bear market. Τα σημερινά μάκρο συνέχισαν να στηρίζουν το αφήγημα της αγοράς για περισσότερες επιτοκιακές μειώσεις από την Fed», ανέφερε ο Πάρες Ουπαντιάγια, διευθυντής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Amundi Asset Management. 

O δείκτης δολαρίου του Bloomberg υποχώρησε 0,3% στη σημερινή συνεδρίαση, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 2015, ενώ το ευρώ και η νορβηγική κορώνα άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. 

Είναι δύσκολο το τελευταίο διάστημα για το δολάριο, το οποίο ξεκίνησε μια ταχεία άνοδο τον Ιούλιο για να αντιστρέψει την πορεία του τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν χαλάρωση του πληθωρισμού και αποθέρμανση των αγορών εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Το δολάριο διεύρυνε τις απώλειές του το Δεκέμβριο, αφού η Fed έδωσε το σαφέστερο σήμα της ότι η επιθετική της εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί, προβλέποντας μια σειρά μειώσεων επιτοκίων το 2024.

Η Goldman Sachs Group προβλέπει ότι το νόμισμα θα υποτιμηθεί έως και 3% τους επόμενους 12 μήνες.

Η πιο χαλαρή στροφή της Fed έρχεται σε αντίθεση με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι προειδοποίησαν τους επενδυτές να μην στοιχηματίσουν σε επικείμενες μειώσεις. Το ευρώ έχει κερδίσει περίπου 3% έναντι του δολαρίου φέτος, με το δολάριο να ετοιμάζεται για την πρώτη ετήσια πτώση του εδώ και τρία χρόνια.

Εν τω μεταξύ, το ελβετικό φράγκο έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από το 2015, όταν η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας εγκατέλειψε την πολιτική της να περιορίσει την ισχύ του νομίσματος. Άγγιξε επίσης υψηλό σχεδόν εννέα ετών έναντι του ευρώ, επίπεδο το οποίο είχε αγγίξει νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια – αν και όχι αμέσως. Οι οικονομολόγοι βλέπουν τη Fed να καθυστερεί τις περικοπές έως τα μέσα του 2024, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς ότι ο κύκλος χαλάρωσης θα ξεκινήσει νωρίτερα.

«Οι αξιωματούχοι της Fed απέτυχαν να ανακόψουν τα στοιχήματα μείωσης επιτοκίων από τον επόμενο Μάρτιο», έγραψε ο Shaun Osborne, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Scotiabank. «Πολλά αρνητικά νέα αποτιμώνται στο δολάριο τώρα και αυτό μπορεί να ανοίξει την πόρτα για ανάκαμψη στις αρχές του 2024 – αλλά όχι ακόμα».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News