Business & Finance Παρασκευή 1/12/2023, 22:45
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Άγγιξε νέο ρεκόρ στα 2.075,09 δολάρια

Χρυσός: Άγγιξε νέο ρεκόρ στα 2.075,09 δολάρια

Ιστορικό υψηλό άγγιξε σήμερα ο χρυσός, με ώθηση τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αλλά και την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή με τις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που έστρεψε τους επενδυτές στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου.

Η τιμή του χρυσού στην αγορά spot άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα 2.075,09 δολάρια ανά ουγγιά, νέο ιστορικό υψηλό, καταγράφοντας άνοδο 1,5% και ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 2.072,49 δολαρίων που είχε καταρρίψει το 2020. 

Ο χρυσός είδε το συμβόλαιο παραδόσεως Φεβρουαρίου να κερδίζει 1,6% στα 2.089 δολάρια ανά ουγγιά, επίπεδο που αποτελεί επίσης νέο ρεκόρ. Στην εβδομάδα ο χρυσός παρουσίασε κέρδη άνω του 3%.

«Ο χρυσός εστίασε στις δηλώσεις Πάουελ ότι τα επιτόκια έχουν φθάσει σε επαρκώς περιοριστικό επίπεδο, οι οποίες ενισχύουν το αφήγημα ότι επίκεινται σύντομα επιτοκιακές μειώσεις και μάλιστα νωρίτερα του αναμενομένου, αγνοώντας ουσιαστικά την προειδοποίηση του κεντρικού τραπεζίτη ότι είναι πρόωρο να γίνεται λόγο για μείωση των επιτοκίων», ανέφερε ο Τάι Γουόνγκ, ανεξάρτητος trader στην αγορά μετάλλων.  Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος διακράτησης του χρυσού. 

Οι τιμές του χρυσού μπορεί να έχουν μπει σε περιοχή όπου έχουν γίνει υπερβολικές αγορές, όμως είναι γνωστό ότι ο χρυσός προεξοφλεί πρόωρα τις κινήσεις της νομισματικής πολιτικής, όπως έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια, ανέφερε αναλυτής της Standard Chartered. Την άνοδο του χρυσού ενέτεινε και η αποκλιμάκωση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς σε χαμηλότερο 12 εβδομάδων, όπως επίσης και η πτώση του δολαρίου. 

Ο Πάουελ επανέλαβε σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο της Ατλάντα ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κηρύξει η Fed τη νίκη στη μάχη κατά του πληθωρισμού.  «Είμαστε προετοιμασμένοι να συσφίξουμε περαιτέρω τη νομισματική πολιτική αν αυτό χρειαστεί», υπογράμμισε. 

 

«Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι έχουμε επιτύχει μια επαρκώς περιοριστική στάση ή να κάνουμε εικασίες για το πότε η πολιτική μας θα μπορούσε να χαλαρώσει», συμπλήρωσε ο Πάουελ. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News