Business & Finance Τρίτη 28/11/2023, 20:54
ΑΓΟΡΕΣ

Δολάριο: Σε χαμηλό τριμήνου – Πιο αισιόδοξοι οι επενδυτές για μείωση των επιτοκίων

Δολάριο: Σε χαμηλό τριμήνου – Πιο αισιόδοξοι οι επενδυτές για μείωση των επιτοκίων

Το δολάριο άγγιξε χαμηλό τριμήνου με τις ομολογιακές αποδόσεις να συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, καθώς οι επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο αισιόδοξοι ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια έως τα μέσα του 2024.

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε 0,5% έναντι καλαθιού με τα έξι κυριότερα νομίσματα του πλανήτη, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου, τις 103,03 μονάδες. Η πτώση επιταχύνθηκε αφότου ο Κρίστοφερ Γούολερ, ένα από τα πιο επιθετικά “γεράκια” της Fed, σηματοδότησε μεν ότι τα επιτόκια είναι πιθανόν να αυξηθούν περαιτέρω, όμως από την άλλη υπογράμμισε ότι εάν ο πληθωρισμός υποχωρεί σε σταθερή τροχιά τότε ενδεχομένως να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης.

«Θεωρώ ότι η νομισματική πολιτική είναι η ενδεδειγμένη για να επιβραδύνει την οικονομία και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. Εάν δούμε όμως τον πληθωρισμό να υποχωρεί σταθερά για αρκετούς μήνες – δεν ξέρω πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτό, τρεις, τέσσερις, πέντε μήνες….- τότε μπορεί να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων», ανέφερε. 

Το δολάριο οδεύει τώρα προς την χειρότερη μηνιαία επίδοση σε διάρκεια έτους, με απώλειες μέχρι τώρα το Νοέμβριο περίπου 3,6%. Σήμερα, ο δείκτης δολαρίου διαμορφώθηκε μία ανάσα από τις 103 μονάδες, ενώ το ευρώ ξεπέρασε το επίπεδο του 1,10 έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας υψηλό τρισήμισι μηνών. 

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνονται σε συνδυασμό με την επιχειρηματική δραστηριότητα και τη ζήτηση για εργασία. Ο Γουόλερ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο 1% έως 2% από το 4,9% του τρίτου τριμήνου. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να υποστηρίξει κάποιος ότι η Fed έχει ολοκληρώσει το σημερινό κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News