BUSINESS & FINANCE

BofA: Έρχονται 152 μειώσεις επιτοκίων το 2024 – Τι σημαίνει για τις αγορές

BofA: Έρχονται 152 μειώσεις επιτοκίων το 2024 – Τι σημαίνει για τις αγορές

Οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη θα προχωρήσουν σε 152 μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024 προβλέπει η Bank of America, με τον στρατηγικό αναλυτή του οίκου, Michael Hartnett να επισημαίνει ότι θα είναι η πρώτη χρονιά από το 2020 όπου οι μειώσεις επιτοκίων θα είναι περισσότερες από τις αυξήσεις.

Η Wall Street σημειώνει ράλι τους δύο τελευταίους μήνες, λόγω της αισιοδοξίας των traders ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί, ενώ το σήμα της Fed για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024 έδωσε ώθηση και σε μετοχές που είχαν μείνει πίσω έως τώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America, λίγο πριν από την εκπνοή του έτους, τα κρυπτονομίσματα δίνουν κέρδη 127,9% από τις αρχές του έτους, οι μετοχές 19,7%, τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων 10,4%, ο χρυσός 8,5% και τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας 7,3%. Αποδόσεις 4,7% έχει επιτύχει όποιος επένδυσε στα μετρητά, 1% στα κρατικά ομόλογα, ενώ απώλειες 0,6% σημειώνει το δολάριο από την αρχή του έτους, 6,2% χάνουν τα εμπορεύματα και 13,4% το πετρέλαιο.

BofA: Έρχονται 152 μειώσεις επιτοκίων το 2024 – Τι σημαίνει για τις αγορές-1

Ήδη, οι αγορές προεξοφλούν με ενθουσιασμό τις μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τον Hartnett, καθώς οι traders ποντάρουν σε μειώσεις 150 μονάδων βάσης από τη Fed, οι οποίες θα ξεκινήσουν –σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς-  στις 20 Μαρτίου, δηλαδή σε περίπου 65 εργάσιμες ημέρες από τώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, την τελευταία εβδομάδα εισέρρευσαν επενδυτικά κεφάλαια 25,3 δισ. δολαρίων στις μετοχές, 2,1 δισ.  δολαρίων στα ομόλογα, 45 εκατ. δολαρίων στον χρυσό, ενώ σημειώθηκαν εκροές 31 δισ.  δολαρίων από τα μετρητά.

BofA: Έρχονται 152 μειώσεις επιτοκίων το 2024 – Τι σημαίνει για τις αγορές-2

Όπως σημειώνει η BofA, ήταν η πρώτη φορά μετά από 8 εβδομάδες που σημειώθηκαν εκροές από τα μετρητά, με τις αμερικανικές μετοχές να συμπληρώνουν εννέα συνεχόμενες εβδομάδες εισροών, στο μεγαλύτερο τέτοιο σερί από τον Δεκέμβριο του 2021.

Πάντως, ο Hartnett αμφισβητεί την αισιοδοξία των αγορών για μια ομαλή προσγείωση. Το ράλι θα συνεχιστεί ώσπου ο πληθωρισμός να αυξηθεί και πάλι ή η αμερικανική οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση, αποκαλύπτοντας ότι η Fed απέτυχε, λέει.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της BofA, τα ομόλογα και τα εμπορεύματα προσφέρουν την καλύτερη αντιστάθμιση κινδύνου για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι προσδοκίες για την ομαλή προσγείωση θα κορυφώσουν.

Διαβάστε επίσης: 

Οι αγορές θα πέσουν ή θα ανέβουν το 2024; Οι αναλυτές της BofA διαφωνούν μεταξύ τους

Fitch: «Φρένο» στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 – Οι μειώσεις επιτοκίων θα είναι αργές

Προς νέο ιστορικό ρεκόρ οδεύει ο S&P 500 μέσα στο 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News