BUSINESS & FINANCE

Fitch: «Φρένο» στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 – Οι μειώσεις επιτοκίων θα είναι αργές

Fitch: «Φρένο» στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 – Οι μειώσεις επιτοκίων θα είναι αργές

Η παγκόσμια οικονομία «άντεξε» το 2023, καθώς η ομαλοποίηση της κατανάλωσης στην Κίνα και η επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ αντιστάθμισαν την απότομη επιβράδυνση στην Ευρώπη μετά το ενεργειακό σοκ του 2022. Όμως, η Fitch  προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί απότομα το 2024, καθώς θα γίνονται ορατές οι συνέπειες των επιτοκιακών αυξήσεων, η πτώση των ακινήτων στην Κίνα θα συνεχιστεί και η Ευρωζώνη θα εμφανίσει στασιμότητα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch, η παγκόσμια οικονομία θα εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,1% το 2024, έπειτα από 2,9% το 2023. Η ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει το 2025, με τη βοήθεια των επιτοκιακών μειώσεων που θα ξεκινήσουν το 2024, αλλά θα παραμείνει χαμηλότερη από την μακροπρόθεσμη τάση, λόγω της αδύναμης ανάκαμψης των ΗΠΑ.

Fitch: «Φρένο» στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 – Οι μειώσεις επιτοκίων θα είναι αργές-1

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη 1,2% το 2024, με την Ευρωζώνη να αναπτύσσεται μόλις κατά 0,7%. Στην Κίνα αναμένονται ρυθμοί 4,6% και στην Ιαπωνία 0,8%.

Fitch: «Φρένο» στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 – Οι μειώσεις επιτοκίων θα είναι αργές-2

Οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιταχύνει κάπως κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς η μείωση του πληθωρισμού θα δώσει ώθηση στους πραγματικούς μισθούς και στην κατανάλωση. Όμως, η πτώση του παγκόσμιου εμπορίου και η σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών επιβαρύνουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα ο οίκος να κάνει σημαντικές μειώσεις στις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Fitch: «Φρένο» στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 – Οι μειώσεις επιτοκίων θα είναι αργές-3

Στις ΗΠΑ, η ανθεκτικότητα της ανάπτυξης αντανακλά την δημοσιονομική χαλάρωση, την προθυμία των καταναλωτών να συνεχίσουν να ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις τους και τα ισχυρά οικονομικά του ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε, οι επιπτώσεις των αυξήσεων επιτοκίων μέσω της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης των χρεών έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής περιορισμένες. Η Fitch περιμένει επιβράδυνση  της ανάπτυξης για το 2024, καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα κέρδη των επιχειρήσεων θα επιβραδύνουν, οι πιστώσεις και οι επενδύσεις θα εξασθενήσουν και τα πραγματικά επιτόκια θα αυξηθούν. Όμως, ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει θετική σε όλο το 2024.

Fitch: «Φρένο» στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 – Οι μειώσεις επιτοκίων θα είναι αργές-4

Σε αυτό το περιβάλλον, η Fitch εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα, καθώς δεν θέλουν να κηρύξουν πρόωρα την νίκη επί του πληθωρισμού.

Fitch: «Φρένο» στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 – Οι μειώσεις επιτοκίων θα είναι αργές-5

«Τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στην κορύφωσή τους, αλλά ο ρυθμός της μείωσης θα είναι πολύ πιο αργός και πιο ρηχός από ό,τι ήταν η άνοδός τους από τις αρχές του 2022. Τα επιτόκια δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προ-πανδημίας επίπεδα, ακόμα και μεσοπρόθεσμα», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch, Brian Coulton.

Fitch: «Φρένο» στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 – Οι μειώσεις επιτοκίων θα είναι αργές-6

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια άλλη μία φορά, τον Ιανουάριο του 2024 και στη συνέχει να τα κρατήσει αμετάβλητα έως τον Ιούλιο, πριν να τα μειώσει κατά 100 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι θα αρχίσει τις μειώσεις  επιτοκίων τον Απρίλιο  και θα κάνει κινήσεις 75 μονάδων βάσης έως τα τέλη του έτους.

Για το 2025, η Fitch υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομία στο 2,5% από 2,8%, κυρίως γιατί έχει χαμηλώσει τον πήχυ για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 1,4% από 2,1%. Η αμερικανική οικονομία θα συμπληρώσει δύο χρόνια με ανάπτυξη χαμηλότερη της μακροπρόθεσμης τάσης. Η Ευρωζώνη αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη 1,7%.

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Πληθωρισμός ήταν και πέρασε – Έπεσε όσο γρήγορα ανέβηκε

Bank of America: Ήπια επιβράδυνση για τις οικονομίες το 2024 – Ανάπτυξη 1% στην Ελλάδα

S&P: Προς ομαλή προσγείωση η Ευρωζώνη – Πότε θα πιάσει «πάτο» η οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News