BUSINESS & FINANCE

S&P: Προς ομαλή προσγείωση η Ευρωζώνη – Πότε θα πιάσει «πάτο» η οικονομία

S&P: Προς ομαλή προσγείωση η Ευρωζώνη – Πότε θα πιάσει «πάτο» η οικονομία

Μια ομαλή προσγείωση είναι το επικρατέστερο σενάριο για την ευρωπαϊκή οικονομία βραχυπρόθεσμα, εκτιμά η S&P Global Ratings, καθώς τα πραγματικά εισοδήματα αναμένεται να αυξηθούν λόγω της μείωσης του πληθωρισμού και οι αγορές εργασίας είναι ανθεκτικές. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το 2023 θα κλείσει με ανάπτυξη 0,6% για την οικονομία της Ευρωζώνης και  το 2024 με ρυθμούς 0,8%.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ανακοίνωση της αναβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, πριν από περίπου ένα μήνα, ο οίκος είχε προβλέψει ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 2,5% το 2023 και 2,4% το 2024.

Το σενάριο της S&P για ομαλή προσγείωση της Ευρωζώνης στηρίζεται σε τρεις λόγους. Το ισχυρότερο επιχείρημα, σημειώνουν οι αναλυτές, είναι η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, λόγω της μείωσης του πληθωρισμού και της ισχυρής αύξησης των μισθών. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,9% κατά μέσο όρο το 2024, οι μισθοί  θα αυξηθούν κατά 4% (έπειτα από αύξηση 5% φέτος) και η απασχόληση θα είναι στάσιμη.

S&P: Προς ομαλή προσγείωση η Ευρωζώνη – Πότε θα πιάσει «πάτο» η οικονομία-1

Έτσι, η S&P εκτιμά ότι η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2024, έπειτα από την απότομη  μείωση του 2022, στηρίζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ο δεύτερος παράγοντας που στηρίζει την οικονομία είναι οι ισχυροί ισολογισμοί του ιδιωτικού τομέα. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά διαθέτουν πλεονάζουσες αποταμιεύσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν ένα «μαξιλάρι» στην περίπτωση μιας παρατεταμένης οικονομικής πτώσης.

S&P: Προς ομαλή προσγείωση η Ευρωζώνη – Πότε θα πιάσει «πάτο» η οικονομία-2

Ο τρίτος λόγος, σύμφωνα με την S&P, είναι οι ανθεκτικές συνθήκες χρηματοδότησης. Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν διαχειριστεί το επιτοκιακό ρίσκο καλά. Οι μακρινές λήξεις κάνουν τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων ανθεκτικές, ενώ το μεγάλο ποσοστό των στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου προστατεύει τις ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων από το επιτοκιακό σοκ.

Πάντως, οι αναλυτές του οίκου διαπιστώνουν ότι το μοτίβο της οικονομικής επιβράδυνσης, που αναμένεται να συνεχιστεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, αλλάζει. Το ισχυρό momentum των υπηρεσιών μετριάζεται, ενώ το τέλος της ύφεσης στη μεταποίηση πλησιάζει.

S&P: Προς ομαλή προσγείωση η Ευρωζώνη – Πότε θα πιάσει «πάτο» η οικονομία-3

Όσο για τους παράγοντες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το σενάριο της ομαλής προσγείωσης, η S&P τους εντοπίζει στην ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, τις προσδοκίες του πληθωρισμού και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Το μέλλον είναι καλύτερο 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η οικονομία της Ευρωζώνης θα πιάσει «πάτο» το πρώτο τρίμηνο του 2024. Όταν ο πληθωρισμός θα έχει πέσει αρκετά ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια, η οικονομία θα ανακάμψει. Έτσι, η S&P περιμένει ανάπτυξη 1,5% το 2025, με τον πληθωρισμό να πέφτει στο 2,9% το 2024, από 5,5% φέτος και 8,4% το 2022.

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Αυτές είναι οι 7 τάσεις που θα καθορίσουν το 2024

Deutsche Bank: Βλέπει την οικονομία στα όρια της ύφεσης αλλά τις αγορές στο +12% για το 2024

UniCredit: Αδύναμη ανάπτυξη, μειώσεις επιτοκίων και +10 οι μετοχές το 2024 – Τι λέει για Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News