BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Βλέπει την οικονομία στα όρια της ύφεσης αλλά τις αγορές στο +12% για το 2024

Deutsche Bank: Βλέπει την οικονομία στα όρια της ύφεσης αλλά τις αγορές στο +12% για το 2024

Η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί το 2024 σε έναν αγώνα ταχύτητας έναντι του χρόνου, καθώς οι επιπτώσεις των επιτοκιακών αυξήσεων γίνονται αισθητές με καθυστέρηση, προβλέπει η Deutsche Bank. Εάν οι όροι χρηματοδότησης δεν χαλαρώσουν και οι αποδόσεις των ομολόγων δεν υποχωρήσουν αρκετά γρήγορα, τότε η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να κινηθεί από μία ήπια οικονομική πτώση σε μία πιο βαθιά ύφεση.

Έτσι και αλλιώς, οι προβλέψεις της Deutsche Bank για την παγκόσμια οικονομία κινούνται στα όρια της ύφεσης, ενώ ύφεση αναμένεται και στις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Παρόλα αυτά, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος δηλώνει αισιόδοξος για τις αγορές, εντοπίζοντας περιθώρια ανόδου 12% σε Wall Street και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την επόμενη χρονιά. Αλλά και μεσοπρόθεσμα, οι προοπτικές είναι θετικές, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει την επανάσταση στην παραγωγικότητα, μέσα στη δεκαετία που διανύουμε.

Deutsche Bank: Βλέπει την οικονομία στα όρια της ύφεσης αλλά τις αγορές στο +12% για το 2024-1

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε έναν κλασικό κύκλο  «boom-bust» (ανόδου και πτώσης), με κινητήρια δύναμη τη νομισματική πολιτική, η οποία λειτουργεί με καθυστέρηση.

Έτσι, οι προβλέψεις του οίκου μιλούν για ανάπτυξη 2,4% το 2024, από 3,2% το 2023, με τους αναλυτές να επισημαίνουν  ότι το  2,5% θεωρείται γενικά το όριο κάτω του οποίου η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Ακόμα και σε αυτούς τους ρυθμούς, άλλωστε, η παγκόσμια ανάπτυξη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αναδυόμενες οικονομίες, με την Ινδία να αναμένεται να εμφανίσει ρυθμούς 6% και την Κίνα 4,7%.

Για τις ΗΠΑ, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2024, με την οικονομία να πέφτει σε ήπια ύφεση στο πρώτο εξάμηνο και την Fed να μειώνει τα επιτόκια κατά 175 μονάδες βάσης μέσα στη χρονιά.

Deutsche Bank: Βλέπει την οικονομία στα όρια της ύφεσης αλλά τις αγορές στο +12% για το 2024-2

Η Ευρωζώνη θα κλείσει δύο χρόνια στασιμότητας έως τα μέσα του 2024, όταν αναμένεται να ξεκινήσει μια αργή ανάκαμψη. Η πρόβλεψη για το σύνολο του 2024 μιλά για ανάπτυξη  μόλις 0,2%. Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο και έως τα τέλη του 2024.

Deutsche Bank: Βλέπει την οικονομία στα όρια της ύφεσης αλλά τις αγορές στο +12% για το 2024-3

Η Deutsche Bank υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Γερμανίας περίπου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο -0,2%.

H γεωπολιτική και οι αμερικανικές εκλογές θα είναι τα δύο μεγάλα μέτωπα του 2024, σε μία χρονιά που περίπου ο μισός πληθυσμός της γης θα προσφύγει στις κάλπες. Συνεπώς, οι αναλυτές προειδοποιούν για υψηλότερο ρίσκο.

Οι αγορές

Ακόμα και στο πλαίσιο της πρόβλεψής της για ήπια ύφεση στις ΗΠΑ, η Deutsche Bank βλέπει αύξηση 10% στα εταιρικά κέρδη, κάτι που σημαίνει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν είναι ακριβές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος θέτει την τιμή-στόχο για τον S&P 500 για τα τέλη του 2024 στις 5.100 μονάδες, δηλαδή σε επίπεδα κατά 12% υψηλότερα των σημερινών. Πρόκειται για μια από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τη χρονιά.

Deutsche Bank: Βλέπει την οικονομία στα όρια της ύφεσης αλλά τις αγορές στο +12% για το 2024-4

Αντίστοιχα, η τιμή-στόχος για τον Stoxx 600 στην Ευρώπη τίθεται στις 510 μονάδες, προβλέποντας παρόμοιο περιθώρια ανόδου.

Η Deutsche Bank συστήνει  overweight θέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία βρίσκονται ήδη στα επίπεδα των περασμένων περιόδων ύφεσης, οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από όλες τις αγορές και οι σχετικές αποτιμήσεις μοιάζουν με εκείνες στα βάθη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Διαβάστε επίσης: 

UniCredit: Αδύναμη ανάπτυξη, μειώσεις επιτοκίων και +10 οι μετοχές το 2024 – Τι λέει για Ελλάδα

JP Morgan: Χαμηλή ανάπτυξη αλλά όχι ύφεση θα φέρει το 2024

Societe Generale: Ανθεκτική αλλά αδύναμη η παγκόσμια οικονομία το 2024 – Ύφεση στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News