BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Χαμηλή ανάπτυξη αλλά όχι ύφεση θα φέρει το 2024

JP Morgan: Χαμηλή ανάπτυξη αλλά όχι ύφεση θα φέρει το 2024

Η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει την ύφεση το 2024 και θα κλείσει τη χρονιά με ανάπτυξη 2,2%, έναντι 2,6% το 2023, εκτιμά η JP Morgan. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, η αισιοδοξία γύρω από το σενάριο της ομαλής προσγείωσης ενισχύεται, αλλά η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται και οι επιπτώσεις των επιτοκιακών αυξήσεων γίνονται ορατές.

Τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός ξεπέρασαν τις προσδοκίες το 2023, καθώς η αρνητική επίδραση της μεγάλης και συντονισμένης νομισματικής σύσφιγξης από τις κεντρικές τράπεζες αντισταθμίστηκε από την ανθεκτικότητα του ιδιωτικού τομέα και τα θετικά σοκ στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής και των τιμών των εμπορευμάτων.

JP Morgan: Χαμηλή ανάπτυξη αλλά όχι ύφεση θα φέρει το 2024-1

Στο πλαίσιο αυτό, η JP Morgan διαπιστώνει ότι η ανάπτυξη είναι μεν ανθεκτική, όμως παρουσιάζει ανομοιογένεια. Η μεταποίηση έμεινε πιο πίσω, ενώ η δυτική Ευρώπη  φλέρταρε με την ύφεση.

Αντίστοιχα,  ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, αλλά και σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν αποκλίσεις: Οι τιμές των προϊόντων σταθεροποιούνται, ενώ ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών παραμένει υψηλός.

JP Morgan: Χαμηλή ανάπτυξη αλλά όχι ύφεση θα φέρει το 2024-2

Έτσι, η JP Morgan προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, καθώς η επίδραση των θετικών σοκ περνά, ενώ οι αυξήσεις επιτοκίων λειτουργούν σαν βαρίδι.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο οίκος περιμένει χαμηλή ανάπτυξη 2,1% για την παγκόσμια οικονομία, ενώ η υποχώρηση του πληθωρισμού θα είναι περιορισμένη, λόγω της ζημιάς που έχει γίνει στο κομμάτι της προσφοράς αλλά και εξαιτίας της μετατόπισης της πληθωριστικής ψυχολογίας.

Στον τομέα των επιχειρήσεων, οι αναλυτές προειδοποιούν για συμπίεση των περιθωρίων, η οποία θα φέρει επιβράδυνση των προσλήψεων και των δαπανών.

JP Morgan: Χαμηλή ανάπτυξη αλλά όχι ύφεση θα φέρει το 2024-3

Συνεπώς, η οικονομία θα γίνεται πιο ευάλωτη καθώς θα προχωρά η χρονιά, με την JP Morgan να βλέπει πιθανότητες ύφεσης 25% για το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι οποίες αυξάνονται στο 45% για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και στο 60% για το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Για να επιβεβαιωθεί το σενάριο της ομαλής προσγείωσης, απαιτείται μία μείωση του πληθωρισμού που θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής περίπου στα μέσα του 2024, τονίζουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, η αμερικανική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 1,6% το 2024, η Ευρωζώνη μόλις 0,4% και η Κίνα 4,9%.

Διαβάστε επίσης: 

Societe Generale: Ανθεκτική αλλά αδύναμη η παγκόσμια οικονομία το 2024 – Ύφεση στις ΗΠΑ

Capital Economics: Διχασμένη η παγκόσμια οικονομία το 2024 – Ο χάρτης των δύο στρατοπέδων 

UBS: Τι θα φέρει το 2024 σε οικονομία και αγορές – Ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News