Business & Finance Παρασκευή 20/10/2023, 15:56
ΑΓΟΡΕΣ

Πακιστάν: Από τα πρόθυρα χρεοκοπίας, δεύτερο καλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου

Πακιστάν: Από τα πρόθυρα χρεοκοπίας, δεύτερο καλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου

Στα υψηλά έξι ετών αναρριχήθηκε το χρηματιστήριο του Πακιστάν, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η ενίσχυση του νομίσματος της χώρας θα βοηθήσει να αντισταθμιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ο δείκτης KSE-100 Index ενισχύθηκε κατά 0,9%, ανεβάζοντας τις αποδόσεις του μήνα σχεδόν στο 10%. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 90 και πλέον χρηματιστηριακές αγορές που παρακολουθεί το Bloomberg.

Ο δείκτης εξακολουθεί να εμφανίζει P/E μόλις 3,2, έναντι 8,8 του δείκτη MSCI Frontier Markets.

«Η πρόσφατη ανάκαμψη της ρουπίας του Πακιστάν, οι ενδείξεις από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων ότι τα επιτόκια έχουν κορυφώσει και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα βοηθήσουν να διοχετευτούν νέα κεφάλαια στις μετοχές, στις σημερινές πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις», λέει στο Bloomberg ο Faisal Bilwani, της Alfalah CLSA Securities. Η αγορά θα παραμείνει στο προσκήνιο, αφότου ο KSE-100 ξεπέρασε τις 50.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια,  εκτιμά.

Το χρηματιστήριο του Πακιστάν έχει ενισχυθεί κατά 23% αφότου μια αρχική συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούνιο για πακέτο δανείων 3 δισ.  δολαρίων, βοήθησε τη χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η ρουπία έχει ανακάμψει περίπου 10% από το ιστορικό χαμηλό του Σεπτεμβρίου και είναι το πρώτο σε επιδόσεις νόμισμα, σύμφωνα  με το Bloomberg.

Ωστόσο, η οικονομία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. «Ο πληθωρισμός κινείται γύρω στο 30%  και αναμένεται να παραμείνει υψηλός φέτος, λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας που απαιτεί το ΔΝΤ», σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου μπορεί να χαλάσει το χρηματιστηριακό ράλι, καθώς η χώρα διαθέτει χαμηλά συναλλαγματικά αποθεματικά και ο πληθωρισμός είναι ακόμα υψηλός, σημειώνει ο Ruchir Desai, διαχειριστής κεφαλαίων της Asia Frontier Capital Ltd.

Οι εθνικές εκλογές που θα γίνουν στα τέλη του Ιανουαρίου θα είναι κρίσιμες για την προσέλκυση επενδύσεων στο Πακιστάν, ενώ η οριστικοποίηση του νέου προγράμματος του ΔΝΤ θα είναι το κλειδί για να συνεχιστεί το ράλι και το 2024, εκτιμά.

«Οι αποτιμήσεις είναι ακόμα φθηνές και μια επιτυχημένη αξιολόγηση του ΔΝΤ μπορεί δυνητικά να ξεκλειδώσει νέα υψηλά για τις πακιστανικές μετοχές», σημειώνει ο Adnan Khan, της Intermarket Securities Ltd.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πακιστάν: Συμφωνία με το ΔΝΤ για δάνειο διάσωσης 3 δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News