Business & Finance Πέμπτη 19/10/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Συνέχεια πτώσης με τις ομολογιακές αποδόσεις κοντά στο 5%

Wall Street: Συνέχεια πτώσης με τις ομολογιακές αποδόσεις κοντά στο 5%

Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές και τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ και παρακολουθώντας παράλληλα την πορεία των ομολογιακών αποδόσεων. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 250,91 μονάδες ή 0,75% κλείνοντας στις 33.414,17 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,85% στις 4.278 μονάδες, ενώ ο Nasdaq τερμάτισε τη συνεδρίαση με πτώση 0,96% στις 13.186,17 μονάδες. 

Ο Πάουελ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και γι΄αυτό χρειάζεται βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη, παρότι σημείωσε ότι τα τελευταία στοιχεία έχουν δείξει πρόοδο στην αποκλιμάκωση των τιμών. Ανέφερε ακόμη ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι ακόμη υπερβολική σφιχτή. 

Τα στοιχεία δείχνουν συνεχιζόμενη πρόοδο και στους δύο στόχους μας – και ως προς τη σταθερότητα των τιμών και ως προς τη μέγιστη ανάπτυξη της αγοράς εργασίας, είπε ο Πάουελ. 

Οι επενδυτές φαίνεται να έχουν πεισθεί ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της τουλάχιστουν στην επόμενη συνεδρίασή της. Η αγορά δίδει τώρα πιθανότητα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο 97% έναντι 93% τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με το CME Group. 

Ωστόσο, δεν είναι σίγουροι για τις μακροπρόθεσμες προθέσεις της κεντρικής τράπεζας. «Εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση στην αγορά. Η Fed είναι διστακτική στο να πει ότι το έργο της έχει ολοκληρωθεί. Και πιστεύω ότι αυτή η στάση θα συνεχίσει να προκαλεί νευρικότητα στην αγορά έως ότου υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη θέση για το πού ακριβώς θα υπάρξει κορύφωση των επιτοκίων», αναφέρει η Στεφανί Λανγκ, επικεφαλής επενδύσεων της Homrich Berg. 

Oι αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις ασκούν πιέσεις στην αγορά. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έφθασε σήμερα στο 4,99%, μία ανάσα από το 5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Μετά τις δηλώσεις Πάουελ ωστόσο οι αποδόσεις υποχώρησαν ελαφρώς. 

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Περισσότερες από το 15% των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, σύμφωνα με τη FactSet. Από αυτές, περισσότερες από το 75% έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών. 

Η μετοχή της Tesla υποχώρησε περισσότερο από 9%, αφότου η αυτοκινητοβιομηχανία του Έλον Μασκ δεν κατάφερει να πιάσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών ως προς τα κέρδη και τα έσοδα τρίτου τριμήνου. Σε πτώση περίπου 8% και η μετοχή της BlackStone, εξαιτίας των χαμηλότερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων. 

Από την άλλη, η μετοχή του Netflix ενισχύθηκε 16% από τη στιγμή που ο γίγαντας streaming ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών. 

Σε άνοδο άνω του 6% και η μετοχή της ΑΤ&Τ, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News