Business & Finance Παρασκευή 30/06/2023, 09:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακιστάν: Συμφωνία με το ΔΝΤ για δάνειο διάσωσης 3 δισ. δολαρίων

Πακιστάν: Συμφωνία με το ΔΝΤ για δάνειο διάσωσης 3 δισ. δολαρίων

Συμφωνία για δάνειο διάσωσης ύψους 3 δισ. δολαρίων πέτυχε το Πακιστάν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η συμφωνία, η οποία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, έρχεται μετά από οκτώ μήνες καθυστέρηση.

Το Πακιστάν αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική του κρίση από την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία, το 1947. Για να βοηθήσει στη διασφάλιση της συμφωνίας, η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο επίπεδο ρεκόρ του 22% τη Δευτέρα.

Η οικονομία του Πακιστάν, η οποία ήδη δυσκολευόταν μετά από χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης, έχει οδηγηθεί στο χείλος του γκρεμού από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα πέρυσι.

«Η οικονομία έχει αντιμετωπίσει πολλά εξωτερικά σοκ, όπως οι καταστροφικές πλημμύρες το 2022 που επηρέασαν τις ζωές εκατομμυρίων Πακιστανών και μια διεθνή άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Nathan Porter, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για το Πακιστάν.

«Ως αποτέλεσμα αυτών των κραδασμών καθώς και ορισμένων σφαλμάτων πολιτικής, η οικονομική ανάπτυξη έχει σταματήσει», πρόσθεσε.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει τη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

Τα 3 δισ. δολάρια της χρηματοδότησης, τα οποία θα κατανεμηθούν σε εννέα μήνες, είναι περισσότερα από ό,τι αναμενόταν.

Το Πακιστάν περίμενε την εκταμίευση των 2,5 δισ. δολαρίων που είχαν απομείνει από ένα πακέτο διάσωσης 6,5 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε το 2019, το οποίο έληξε την Παρασκευή.

Η χώρα των 230 εκατ. κατοίκων αγωνίζεται εδώ και χρόνια να σταθεροποιήσει την οικονομία του. Φέτος, τα συναλλαγματικά αποθέματά της υποχώρησαν σε επίπεδο που κάλυπτε το πολύ τρεις εβδομάδες εισαγωγών.

Οι θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Imran Khan και της αστυνομίας έχουν επίσης ταρακουνήσει τις αγορές. Τον Μάιο, ο Khan συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς, σε μια κίνηση που έκτοτε κρίθηκε παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Τον τελευταίο χρόνο η ρουπία του Πακιστάν έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Την ίδια στιγμή, δωρητές από όλο τον κόσμο έχουν υποσχεθεί να διαθέσουν περισσότερα από 9 δισ. δολάρια για να βοηθήσουν το Πακιστάν να ανακάμψει από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα το 2022. Είχε υπολογιστεί ότι η χώρα χρειαζόταν περισσότερα από 16 δισ. δολάρια για να ανακάμψει από την καταστροφή.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News