Business & Finance Δευτέρα 16/10/2023, 20:34
ΑΓΟΡΕΣ

JPMorgan: Επιστροφή στην αγορά πράσινων ομολόγων για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021

JPMorgan: Επιστροφή στην αγορά πράσινων ομολόγων για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021

Η JPMorgan Chase & Co. πωλεί πράσινα ομόλογα για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον χρόνια, καθώς οι παγκόσμιες πωλήσεις του χρέους επιταχύνονται με ρυθμό ρεκόρ.

Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα πουλάει ομόλογα σε έως και τρία μέρη, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση του θέματος. Το συντομότερο τμήμα της προσφοράς, ένας τίτλος τετραετούς διάρκειας, είναι ένα πράσινο ομόλογο σε δολάρια, το οποίο μπορεί να ανακληθεί μετά από τρία χρόνια, δήλωσε το ίδιο άτομο, το οποίο ζήτησε να παραμείνει ανώνυμο.

Τα έσοδα από την τετραετή δόση θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επιλέξιμων πράσινων έργων, πρόσθεσε το πρόσωπο. Τέτοια έργα θα μπορούσαν να κυμαίνονται από πράσινα κτίρια έως ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας, καθώς και βιώσιμες μεταφορές -όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με το πλαίσιο βιώσιμων ομολόγων της τράπεζας για το 2022. 

Η JPMorgan αξιοποίησε για τελευταία φορά την αγορά πράσινων ομολόγων τον Αύγουστο του 2021, όταν άντλησε 1,25 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα άλλο ένα τρίμηνο με ρεκόρ καθαρών εσόδων από τόκους και αύξησε τις προβλέψεις της για το έτος. 

Οι παγκόσμιες πωλήσεις πράσινων ομολόγων βρίσκονται σε τροχιά για τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη στην ιστορία τους, με πωλήσεις συνολικού ύψους 422,97 δισ. δολαρίων τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους -ρυθμός ρεκόρ- δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

JPMorgan: Επιστροφή στην αγορά πράσινων ομολόγων για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021-1

 

Ωστόσο, οι αμερικανικές εταιρείες -συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών της Wall Street- έχουν μειώσει τις πωλήσεις ομολόγων που συνδέονται με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διαχειριστικά ζητήματα φέτος, καθώς το όφελος από την πώληση του χρέους μειώνεται και οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί αντιδρούν στις επενδυτικές στρατηγικές που λαμβάνουν υπόψη τους την ESG. 

Φέτος, η Goldman Sachs Group Inc. αναμένει μόλις 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την έκδοση εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας ESG στην αγορά δολαρίων των ΗΠΑ -το μισό ποσό από αυτό που εξέδωσαν οι αμερικανικές εταιρείες πέρυσι και μόλις το 40% των επιπέδων του 2021.

Εκπρόσωπος της JPMorgan δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News