Business & Finance Πέμπτη 6/04/2023, 20:55
ΑΓΟΡΕΣ

«Πράσινα» ομόλογα: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκδόσεις στο πρώτο τρίμηνο

«Πράσινα» ομόλογα: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκδόσεις στο πρώτο τρίμηνο

Το πιο δραστήριο τρίμηνο όλων των εποχών γνώρισαν οι εκδόσεις των «πράσινων» ομολόγων – καθώς οι δανειολήπτες έσπευσαν να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές συνθήκες προτού ξεσπάσει η τραπεζική κρίση κλείνοντας προσωρινά τις αγορές χρέους. 

Οι διεθνείς εκδόσεις «πράσινων» ομολόγων, η μεγαλύτερη κατηγορία του βιώσιμου χρέους με βάση τα μεγέθη, έφθασαν την αξία των 163,9 δισ.δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 143,1 δισ.δολαρίων του τελευταίου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι εκδόσεις αυτών των ομολόγων είναι αυξημένες 32% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία. 

«Οι ευνοϊκές συνθήκες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου συνέβαλαν στο εντυπωσιακό πρώτο τρίμηνο», αναφέρει ο Φίλιπ Μπράουν, γενικός διευθυντής του τμήματος χρηματοδότησης βιώσιμου χρέους της Citigroup. 

Οι εξαιρετικά καλές συνθήκες των αρχών του έτους ώθησαν σε πληθώρα ομολογιακών εκδόσεων από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις τον Ιανουάριο. Η Ιρλανδία «είδε» τη ζήτηση να δεκαπλασιάζεται φθάνοντας τα 3,5 δισ.δολάρια στην έκδοση «πράσινου» ομολόγου της – της πρώτης κοινοπρακτικής έκδοσης του έτους – ενώ η Ινδία άντλησε 1 δισ.δολάρια από αντίστοιχη έκδοση και ενδεχομένως να προχωρήσει σε επανέκδοση ύψους 3 δισ.δολαρίων τους επόμενους μήνες. 

Από τις επιχειρήσεις, η Comcast, ο μεγαλύτερος πάροχος καλωδιακής τηλεόρασης στις ΗΠΑ, εξέδωσε το πρώτο της έως σήμερα «πράσινο» ομόλογα τον Φεβρουάριο. 

Τα πράσινα ομόλογα είχαν το καλύτερο τρίμηνο όλων των εποχών

Οι δανειολήπτες άντλησαν δισεκατομμύρια δολάρια από τις νέες εκδόσεις πριν από την τραπεζική κρίση

Source: Bloomberg

Μετά από μία σύντομη παύση το Μάρτιο, οι εκδόσεις επέστρεψαν τον Απρίλιο με την Ιταλία να αντλεί 10 δισ.ευρώ από έκδοση «πράσινου» ομολόγου.

Φέτος, οι εκδόσεις «πράσινων» ομολόγων στις διεθνείς αγορές αναμένεται να φθάσουν τα 600 δισ.δολάρια, που σημαίνει ότι θα ξεπεράσουν τα επίπεδα ρεκόρ του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της BNP Paribas. Με τους δανειολήπτες να δίδουν προτεραιότητα στη μετάβαση σε πιο πράσινες επιχειρήσεις και τους επενδυτές να επιστρέφουν στην αγορά, οι εκδόσεις μπορεί να είναι περισσότερες, αναφέρει αναλυτής της BNP. 

Δυναμική έξοδος στις αγορές

Οι διεθνείς εκδόσεις ομολόγων βιώσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων «πράσινων», κοινωνικών και βιώσιμων, αυξήθηκαν 13,9% στα 282,5 δισ.δολάρια στο πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για ποσό ελαφρώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο που αντλήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2021. 

Παρότι η φετινή εκρηκτική αύξηση πυροδοτήθηκε από την άνοδο των εταιρικών ομολόγων σε ευρώ κατά 15%, οι εκδόσεις ομολόγων σε δολάρια ήταν μειωμένες κατά 50%, αναφέρουν αναλυτές της Barclays. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει πράσινα ομόλογα NextGenerationEU ύψους 6 δισ. ευρώ

Η ΤτΕ «μετράει» τα πράσινα ομόλογα – Στα 3,87 δισ. ευρώ η αξία τους 

Στόχοι ESG: Γιατί πλέον οι αγορές επανεξετάζουν τα «πράσινα» ομόλογα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News