Business & Finance Σάββατο 1/04/2023, 23:10
BUSINESS & FINANCE

Bloomberg: Τα ισχυρά κέρδη των ομολόγων καλύπτουν τον επερχόμενο κίνδυνο στην αγορά

Bloomberg: Τα ισχυρά κέρδη των ομολόγων καλύπτουν τον επερχόμενο κίνδυνο στην αγορά

Οι παγκόσμιες πιστωτικές αγορές μόλις σημείωσαν τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη σε τριμηνιαία βάση, καθώς οι αγοραστές εισήλθαν, στοιχηματίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό και παράλληλα να αποφύγουν μια σκληρή προσγείωση. Τα καλύτερα κέρδη του πρώτου τριμήνου από το 2019 ακολουθούν τη χειρότερη χρονιά όλων των εποχών για τα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και το υπόλοιπο του 2023 μοιάζει όλο και πιο δύσκολο. 

Η κρίση που ανέτρεψε τη Silicon Valley Bank και την Credit Suisse Group AG δημιούργησε ανησυχίες για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς οι πιθανότητες ύφεσης αυξάνονται, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός. Εν τω μεταξύ, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική συσσωρεύει πιέσεις στις πιο επικίνδυνες εταιρείες ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού.

«Οι ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων που έχουν καταγραφεί ποτέ είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν διαταραχές και ανακατατάξεις», δήλωσε ο David Knutson, επικεφαλής διαχείρισης προϊόντων σταθερού εισοδήματος στις ΗΠΑ στην Schroders. «Η αγορά δεν είναι ακόμη σίγουρη ποιος θα μείνει χωρίς καρέκλα όταν σταματήσει η μουσική». 

 

Bloomberg: Τα ισχυρά κέρδη των ομολόγων καλύπτουν τον επερχόμενο κίνδυνο στην αγορά-1

 

Ακόμη και οι εταιρείες υψηλής ποιότητας θα δυσκολευτούν αν τα νοικοκυριά, εν μέσω ανησυχιών για το μέλλον, περιορίσουν τις δαπάνες τους. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν αρνητικό κλοιό ανατροφοδότησης για την πίστωση, δήλωσε ο Knutson.

«Υπάρχει μεγάλος εφησυχασμός σχετικά με τους κινδύνους που προέρχονται από τη σύσφιξη των οικονομικών», δήλωσε ο Gordon Shannon, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour Asset Management. «Οι τράπεζες αυξάνουν τα πρότυπα δανεισμού, δανείζουν λιγότερο, δανείζουν με υψηλότερα επιτόκια και απαιτούν μεγαλύτερη ασφάλεια – όλα αυτά μεταφράζονται σε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για την πραγματική οικονομία».

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες επενδυτικής βαθμίδας θεωρούνται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε σχετικά ισχυρή θέση με αυξημένα επίπεδα ρευστότητας για να τις στηρίξουν σε μια ύφεση. Ορισμένες μπορεί κάλλιστα να πέσουν σε κατηγορία junk -αν και όχι με τον ίδιο ρυθμό όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας- αλλά τα χαρακτηριστικά υψηλότερης διάρκειας των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας σημαίνουν ότι οι επενδυτές θα επωφεληθούν εάν ο ανοδικός κύκλος σταματήσει ή αντιστραφεί.  

«Δεδομένου του συνδυασμού της ακόμη αυξημένης μεταβλητότητας και της πιθανής μείωσης των επιτοκίων και της απότομης καμπύλης κατά το υπόλοιπο του έτους, η προτίμησή μας είναι η ασιατική κατηγορία επενδύσεων», δήλωσε ο Todd Schubert, επικεφαλής της έρευνας σταθερού εισοδήματος στην Bank of Singapore.

Ωστόσο, η πίεση αυξάνεται στις εταιρείες junk, οι οποίες αναγκάζονται να αντλήσουν χρηματοδότηση με υψηλότερα επιτόκια, ακόμη και όταν τα κέρδη επιβραδύνονται. Το ασφάλιστρο που πρέπει να πληρώσουν οι εταιρείες με τη χαμηλότερη αξιολόγηση για να εκδώσουν νέο χρέος σε σύγκριση με την υψηλή βαθμίδα αυξήθηκε κατακόρυφα τον Μάρτιο. 

«Βλέπουμε ήδη κάποια σημάδια ότι τα επίπεδα δυσπραγίας αυξάνονται στην πιστωτική αγορά», δήλωσε η Amanda Lynam, επικεφαλής της μακροοικονομικής πιστωτικής έρευνας της BlackRock, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg την Πέμπτη. «Η αγορά σηματοδοτεί ότι υπάρχει κάποια ανησυχία τώρα, η οποία συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο άκρο του φάσματος χαμηλής ποιότητας».

Η BlackRock είναι επιφυλακτική σε εταιρείες από τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, τα εστιατόρια και η υγειονομική περίθαλψη που έχουν υψηλό μεταβλητό κόστος και περιορισμένη τιμολογιακή δύναμη, δήλωσε ο Lynam. Ο σωρός των προβληματικών ομολόγων και δανείων στην Αμερική, εν τω μεταξύ, είναι αυξημένος και οι εταιρείες καταθέτουν αιτήσεις πτώχευσης με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News