Green Economy Πέμπτη 11/08/2022, 20:10
GREEN ECONOMY

Στόχοι ESG: Γιατί πλέον οι αγορές επανεξετάζουν τα «πράσινα» ομόλογα

Στόχοι ESG: Γιατί πλέον οι αγορές επανεξετάζουν τα «πράσινα» ομόλογα

Το ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο διαρκώς μεταβάλλεται και καθίσταται πιο αυστηρό αναφορικά με τους παράγοντες ESG (Περιβάλλον, Βιωσιμότητα, Διακυβέρνηση), έχει αρχίσει να προβληματίζει τους εκδότες χρέους αναφορικά με το αν αξίζει να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους εκδόσεις. 

Και δεν είναι μόνο το ρυθμιστικό πλαίσιο που τους κάνει σκεπτικούς, αλλά και ο κίνδυνος να υποστεί πλήγμα η αξιοπιστία τους, σε περίπτωση που οι στόχοι ESG στην πορεία μιας επένδυσης δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα τα οποία επίσης διαρκώς μεταβάλλονται.

«Υπάρχουν αρκετοί εκδότες που επανεξετάζουν την αντιστάθμιση κόστους-οφέλους», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζέισον Τέιλορ, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος συμβούλων βιωσιμότητας και χρηματοδότησης στην Εθνική Τράπεζα του Καναδά. 

«Όταν ορίζεται μια βιώσιμη χρηματοοικονομική συναλλαγή ως επιτυχημένη, υπάρχουν πολλές διαστάσεις με τις οποίες μπορεί να αναλυθεί», σύμφωνα με τον ίδιο. «Το ένα είναι η εξοικονόμηση κόστους από την πράσινη μετάβαση. Όμως αν μετά τη συναλλαγή ακολουθούν αυστηρότεροι έλεγχοι, κάποιοι μπορεί να αρχίσουν να σκέφτονται αν η μεγαλύτερη επιστροφή κέρδους της επένδυσης αξίζει πραγματικά τον κίνδυνο από κάποια δημοσιεύματα που δεν θα είναι πολύ κολακευτικά».

Βιώσιμες Εκδόσεις Χρέους και greenwash

Επί του παρόντος, μεγάλο μέρος των ρυθμιστικών διατάξεων του αποκαλούμενου ως greenwashing έχει επικεντρωθεί στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, ο ίδιος ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει επανειλημμένως εγείρει ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις αγορές και αφορούν το ESG χρέος. 

Η NN Investment Partners της Goldman Sachs συγκαταλέγεται μεταξύ των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που έχουν αρχίσει να γίνονται πιο επιλεκτικοί και απορρίπτει ολοένα και περισσότερο τις θέσεις χρέους ESG, όπως δήλωσε τον περασμένο μήνα. Η Ισομπέλ Έντουαρτνς, αναλύτρια για τα πράσινα ομόλογα στην εταιρεία, επισήμανε ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις των εκδοτών την κάνουν να αντιμετωπίζει τις εκδόσεις αυτές με δυσπιστία.

«Όταν τα πάντα είναι 100% ευθυγραμμισμένα, όσο πιο πράσινα γίνεται και το σχέδιο βιωσιμότητας είναι το καλύτερο στην αγορά τείνουμε αυτή την περίπτωση να την αποκαλούμε greenwash», δήλωσε σε συνέντευξή της τον περασμένο Ιούλιο. Λίγο νωρίτερα τον Ιούνιο, ένας διευθυντής της JPMorgan εξέφρασε αμφιβολίες για πολλές από τις αιτήσεις πράσινων δανείων που έφταναν στο γραφείο του.

Στόχοι ESG: Γιατί πλέον οι αγορές επανεξετάζουν τα «πράσινα» ομόλογα-1

Οι εκδότες όλο και περισσότερο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να προχωρήσουν στην έκδοση χρέους ESG, το οποίο όμως δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Η εταιρεία πολυτελών ειδών και ενδυμάτων, Chanel, πρόσφατα έχασε έναν προσωρινό στόχο για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2021 από ένα ομόλογο συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα. Πέρυσι αποκαλύφθηκε ότι ένα ομόλογο ESG το οποίο είχε εκδόσει η Tesco, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στον Ηνωμένο Βασίλειο, είχε στόχους που κάλυπταν μόλις το 2% των ετήσιων εκπομπών της.

Τον Σεπτέμβριο, το Bloomberg δημοσίευσε μια ανάλυση περισσότερων από 70 επικαιροποιημένων γραμμών πίστωσης και προθεσμιακών δανείων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα στις ΗΠΑ από το 2018, αποκαλύπτοντας ότι σε περισσότερο από το ένα τέταρτο εξ αυτών δεν συμπεριλαμβανόταν καμιά πρόβλεψη για ποινή σε περίπτωση μη επίτευξης των δηλωθέντων στόχων και υπήρχε μόνο μια μικρή έκπτωση σε περίπτωση επίτευξης των στόχων. 

«Το greenwashing σε γενικές γραμμές θα εξετάζεται όλο και περισσότερο καθώς οδεύουμε προς το 2030», τονίζει ο Τέιλορ. Καθώς οι επενδυτές και οι ρυθμιστικές αρχές γίνονται όλο και πιο προσεκτικοί σε σχέση με τον κίνδυνο που εμπεριέχουν οι υπερβολικές απαιτήσεις για τους στόχους ESG, οι διαχειριστές κεφαλαίων καθίστανται επίσης πιο προσεκτικοί. 

Στην Ευρώπη, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατηγοριοποίηση «Article 8». Ορισμένη στους κανονισμούς βιώσιμων οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κατηγορία που «προωθεί» τη βιωσιμότητα, αρκετοί διαχειριστές επενδύσεων επιλέγουν ωστόσο να μην την επισυνάψουν στην κατηγοριοποίηση των ESG.

«Ολόκληρος ο κλάδος γίνεται ίσως λίγο πιο προσεκτικός και σκέφτεται πλέον τη λύση των εγγυήσεων», αναφέρει ο Τέιλορ. Όπως σημειώνει, οι εκδότες χρέους δεν αποφεύγουν απαραιτήτως την επισήμανση ESG, όμως αφιερώνουν χρόνο για να βεβαιωθούν ότι εάν αξιοποιήσουν την εν λόγω αγορά, δεν έχουν παραβλέψει καμία μέτρηση που θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στη δημόσια εικόνα τους. 

Από τη μεριά τους υπάρχουν ορισμένες εταιρείες οι οποίες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τις εκδόσεις μακροπρόθεσμων τίτλων πράσινου χρέους. Οι επιφυλάξεις αυτές επικεντρώνονται κυρίως αφενός στο ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο μεταβάλλεται διαρκώς και με ταχείς ρυθμούς, αφετέρου στην υστεροφημία και τον κίνδυνο που αυτή διατρέχει από τις πράσινες επενδύσεις. Οι εκδότες πράσινων ομολόγων θα μπορούσαν να επιλέξουν να μειώσουν τις κινήσεις τους ούτως ώστε να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο τα πράσινα διαπιστευτήριά τους καθώς τα περιθώρια της αγοράς στενεύουν, σύμφωνα με τη Μάια Γκόντενερ, συνεργάτιδα στο BloombergNEF.

Η International Capital Market Association νωρίτερα στη διάρκεια του τρέχοντος καλοκαιριού, προχώρησε (με δική της πρωτοβουλία) στη δημοσίευση πιο αυστηρών προτύπων αναφορικά με το χρέος που συνδέεται με τη βιωσιμότητα, την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στη διαδικασία θέσπισης ενός προτύπου για τα πράσινα ομόλογα. Ωστόσο, τόσο οι εκδότες όσο και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είναι αναγκασμένοι να προσαρμόζονται στις συνεχείς αλλαγές στους κανόνες ESG και για τις εταιρείες ελλοχεύει ο κίνδυνος οι μετρήσεις ESG να μην είναι αυτές που πρέπει, σύμφωνα με τον Τέιλορ.

«Το greenwashing δεν είναι απαραίτητα πάντα εθελοντικό», σημειώνει ο Τέιλορ. Όμως «τα πρότυπα εξελίσσονται επίσης με ταχύτερους ρυθμούς κι έτσι οι διαχωριστικές γραμμές μεταβάλλονται όλο και περισσότερο. Με τον καιρό, η αγορά θα στενέψει από μόνη της», καταλήγει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Προειδοποίηση για φούσκες στις αγορές δικαιωμάτων εκπομπών CO2

EY: Κίνδυνοι βιωσιμότητας απειλούν και τα νομικά τμήματα επιχειρήσεων

Η ενδοομιλική πλευρά του ESG

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News