Business & Finance Τρίτη 1/11/2022, 13:11
ΑΓΟΡΕΣ

Reuters: Έως 8 δισ. θα «σηκώσει» η Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων το 2023

Reuters: Έως 8 δισ. θα «σηκώσει» η Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων το 2023

H Ελλάδα θα δανειστεί 7-8 δισ. ευρώ το 2023 από τις αγορές ομολόγων ενώ θα εκδώσει και το πρώτο της πράσινο ομόλογο που αρχικά ήταν προγραμματισμένο για φέτος, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters. 

Ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει περίπου 8 δισ. ευρώ φέτος από την έκδοση 10ετούς και 5ετούς ομολόγου καθώς επίσης και την επανέκδοση άλλων μέσω δημοπρασιών για την τόνωση της ρευστότητας σε συγκεκριμένα σημεία της καμπύλης των λήξεων.

«Οι δανειακές ανάγκες μας για την επόμενη χρονιά είναι περιορισμένες, ειδικά μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του GLF. Θα αντλήσουμε 7-8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων», είπε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Το ύψος του δανεισμού για το 2023 επιβεβαίωσε και δεύτερος αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει έως τα τέλη του τρέχοντος έτους την αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ διακρατικών δανείων που έλαβε υπό το πρώτο μνημόνιο και λήγουν το 2023 (GLF). Ανέβαλε για το 2023 την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της που ήταν προγραμματισμένο για φέτος.

«Δεν θέλαμε να προχωρήσουμε με μία τόσο ευαίσθητη έκδοση σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον. Θα το κάνουμε του χρόνου», είπε ο αξιωματούχος.

Το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα στη δεκαετία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τις αρχές του έτους ακολουθώντας την ανοδική πορεία στο σύνολο της ευρωζώνης με την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια για να ανακόψει τον πληθωρισμό. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν στο 4,56% σήμερα.

Η χώρα διαθέτει κεφαλαιακό μαξιλάρι ύψους 38 δισ. ευρώ που της επιτρέπει να καλύψει το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της για τουλάχιστον 2 έτη χωρίς να προσφύγει στις αγορές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Επανέκδοση 5ετούς ομολόγου: 2,5 φορές υπερκάλυψη – Αντλήθηκαν 975 εκατ.

Ομόλογα: Υποχωρούν οι αποδόσεις – Στο 4,5% το ελληνικό 10ετές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News