Business & Finance Δευτέρα 16/10/2023, 20:23
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Εύθραυστη» άνοδος εν μέσω της τάσης αποφυγής ρίσκου

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Εύθραυστη» άνοδος εν μέσω της τάσης αποφυγής ρίσκου

Σε θετικό κλίμα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, χάρη στα κέρδη του κλάδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και εξόρυξης μετάλλων, με τους επενδυτές ωστόσο να αποφεύγουν σε γενικές γραμμές την τάση ανάληψης ρίσκου με φόντο την κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,2% με τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων και λιανεμπορίου να καθοδηγεί τα κέρδη. 

Ο δείκτης Euro STOXX που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα, άγγιξε υψηλό οκτώ εβδομάδων στην αρχή της συνεδρίασης. 

Ο δείκτης του κλάδου εξόρυξης μετάλλων ενισχύθηκε 1,8% καθώς οι τιμές βασικών μετάλλων σημείωσαν άνοδο εν μέσω προσδοκιών ισχυρότερης ζήτησης από την Κίνα. Στην τόνωση του δείκτη συνέβαλε και η άνοδος 2,4% της μετοχής της SSAB αφότου η JPMorgan αναβάθμισε την αξιολόγησή της για τη σουηδική εταιρεία χάλυβα σε “overweight” από “neutral.”

Ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ενισχύθηκε 1% χάρη στην άνοδο 1,9% της UBS, αφότου η RBC αναβάθμισε τον ελβετικό πιστωτικό όμιλο σε “outperform.”

«Υπάρχει πάντως ένα κλίμα αποφυγής ρίσκου», αναφέρει η Σουσάναθ Στρίτερ της Hargreaves Lansdown.

Από τους χρηματιστηριακούς δείκτες ξεχώρισε o WIG20 της Πολωνίας, με κέρδη 5,3%, ξεπερνώντας σε επίδοση τους υπόλοιπους της Ευρώπης, καθώς η αντιπολίτευση αναμένεται να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών.

Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,6%, καθώς η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους με αυξημένες δαπάνες και φορολογικές μειώσεις ύψους 24 δισ.ευρώ, παρά τις ανησυχίες των αγορών για τα δημοσιονομικά της χώρας. 

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,3% στις 15.237,99 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε επίσης 0,3% στις 7.022,19 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,4% και έκλεισε στις 7.630,63 μονάδες. Επίσης, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε κέρδη 0,6%.

 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News