Business & Finance Δευτέρα 16/10/2023, 19:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ο φόβος του πληθωρισμού επισκίασε τη γεωπολιτική – Νέα άνοδος αποδόσεων

Ομόλογα: Ο φόβος του πληθωρισμού επισκίασε τη γεωπολιτική – Νέα άνοδος αποδόσεων

Με άνοδο άνοιξαν την εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, αφότου αξιωματούχοι της ΕΚΤ επανέλαβαν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική και ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να διακηρύξουν νίκη κατά του πληθωρισμου. 

Ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός, συνεπώς η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική στο άμεσο μέλλον, ανέφερε ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ. 

Η αγορά εργασίας της Ευρωζώνης δεν παρουσιάζει καμία ένδειξη εξασθένησης, παρά το σχεδόν υφεσιακό περιβάλλον της οικονομίας και τις συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις, επανέλαβε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,78%, παρά τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. 

Κορυφαίοι Αμερικανικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν την Κυριακή ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να κλιμακωθεί και να γενικευθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή με ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.  

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε ελαφρώς στο 4,76% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 197 μονάδες βάσης. Στις 9 Οκτωβρίου, εκτινάχθηκε στις 209,2 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των 10 μηνών. 

Οι επενδυτές πάντως εκτιμούν ότι η ισχυρή ζήτηση για ομόλογα σε συνδυασμό με το εργαλείο ΤΡΙ που έθεσε σε ισχύ η ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2022 για να αποφύγει την έντονη αναστάτωση στις αγορές κρατικών ομολόγων, θα κρατήσει υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού στην ευρωπεριφέρεια. 

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές βλέπουν περαιτέρω διεύρυνση των spread και των αποδόσεων από τα σημερινά επίπεδα. 

«Εκτός και εάν οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ δώσουν έμφαση στην εξασθενημένη κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης, τότε μόνο οι αποδόσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν», αναφέρει ο Ράινερ Γκάντερμαν, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank. 

Σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2024 με δαπάνες ύψους 24 δισ.ευρώ. Με βάση τα σχέδια, το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 4,3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. 

 Παρ΄όλα αυτά, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας,Ιγνάσιο Βίσκο θεωρεί ότι το ιταλικό spread έναντι των γερμναικών έχει μεν αυξηθεί, όμως παραμένει πολύ μακριά από τα επίπεδα του 2011, όταν η Ευρωζώνη είχε εισέλθει σε κρίση χρέους. 

Στην ελληνική αγορά, οι αποδόσεις ακολούθησαν μεν τη γενικότερη τάση ανόδου, όμως πιο συγκρατημένα με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα 94 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,32% με το spread στις 156 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,79%. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News