Business & Finance Τετάρτη 13/01/2021, 17:24
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Επιφυλακτικό άνοιγμα με πληθωρισμό και Τραμπ στο επίκεντρο

Wall Street: Επιφυλακτικό άνοιγμα με πληθωρισμό και Τραμπ στο επίκεντρο

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται η Wall Street στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, μια συνεδρίαση την οποία έχει επισκιάσει η συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο, για την αποπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η θητεία του, ως υπαίτιο για την εισβολή των οπαδών του την περασμένη Πέμπτη στο Καπιτώλιο. 

Σε περίπτωση που εγκριθεί η αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, τότε βάσει νόμου δεν θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει ξανά το αξίωμα του προέδρου, κάτι για το οποίο οι Δημοκρατικοί και πλήθος αναλυτών και ειδικών ερίζουν.

Όπως τονίζει μεγάλη μερίδα πολιτικών αναλυτών, οι πληγές από την θητεία του νυν προέδρου δεν θα επουλωθούν άμεσα, ενώ το ενδεχόμενο επανεκλογής του μετά από τέσσερα χρόνια, μπορεί να αποβεί ταφόπλακα για την αμερικανική δημοκρατία. 

Η νέα ένταση στον πολιτικό στίβο των ΗΠΑ, έχει ανυψώσει νέο προβληματισμό αναφορικά με τη νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και κατά πόσο η αναταραχή αυτή θα καθυστερήσει την εφαρμογή τους, όταν και όποτε τα αποφασίσει και εγκρίνει η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, μια διαδικασία η οποία είναι δεδομένο ότι εν μέσω πολιτικής έντασης θα μετατεθεί για αργότερα. 

Την ίδια ώρα η πανδημία του κορωνοϊού μαίνεται στις ΗΠΑ, με τον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών να προκαλεί τρόμο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων έχει εκτιναχθεί στα 248.650 κρούσματα και ο ημερήσιος αριθμός θανάτων στους 3.223. 

Πριν από λίγο δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, ο οποίος έτρεξε με ρυθμό 0,4% σε μηνιαία βάση, από 0,2% τον Νοέμβριο, ποσοστό ευθυγραμμισμένο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 1,4% τον Δεκέμβριο, από 1,2% τον προηγούμενο μήνα. 

Στις πρώτες συναλλαγές μόνο ο Nasdaq δείχνει χαρακτήρα καταγράφοντας ισχνά κέρδη περί του 0,20%, με τους Dow Jones και S&P 500 όπως και χθες να κινούνται πέριξ του μηδενός, με ανεπαίσθητα σκαμπανεβάσματα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News