Business & Finance Δευτέρα 22/05/2023, 13:16
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μετεκλογικό ράλι 7% με εκτίναξη του τζίρου

Εκρηκτικό ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τα αποτελέσματα των εκλογών με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.200 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μετεκλογικό ράλι 7% με εκτίναξη του τζίρου

Εκρηκτικό ράλι καταγράφουν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και τα κρατικά ομόλογα, καθώς η σαφής νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η προοπτική σταθερής κυβέρνησης μετά τις δεύτερες εκλογές καθησυχάζουν τους επενδυτές για συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα φέρει την πολυαναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.212,82 μονάδες σημειώνοντας άλμα 7,11% με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται ήδη στα 190  εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 8,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 3,62%.

Ανοδικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής (+17,05%), της Alpha Bank (+15,92%), της ΔΕΗ (+15,56%), της Eurobank (+14,79%) και της Πειραιώς (+14,35%). Ανοδικά κινούνται οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+15,63%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας(+10,89%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+6,83%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Πειραιώς και η Alpha Bank με 11.067.418 και 17.554.401 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 29,54 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 23,83 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 104 μετοχές, 14 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές, ενδεικτικό του θερμού κλίματος που επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά.

Παράλληλα, ανοδικά κινούνται και οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν θετικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Νωρίτερα, οι αποδόσεις του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ελλάδας υποχώρησαν 13 μονάδες βάσης στο 3.893%, ενώ τα spreads με τα γερμανικά ομόλογα μειώθηκαν στις 150 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι αναλυτές της AXIA σημειώνουν ότι η ελληνική αγορά συνεχίζει να διαπραγματεύεται με ευνοϊκούς πολλαπλασιαστές έναντι άλλων αγορών, ενώ καταγράφονται συγκεκριμένες μετοχές που θα ευνοηθούν περισσότερο από την πολιτική σαφήνεια (ΔΕΗ, HelleniQ Energy και Εθνική Τράπεζα). Ακόμη, η συνέχιση των διαδικασιών που είχαν ξεκινήσει πριν τις εκλογές θα ευνοήσουν τις εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα και των υποδομών αλλά και την ΕΥΔΑΠ. 

Η Eurobank Χρηματιστηριακή περιμένει απότομη επανατιμολόγηση των ελληνικών assets, αφότου -όπως επισημαίνει- ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο, που ήταν οι εκλογές. Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, η άνετη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας μετά τις δεύτερες εκλογές είναι, από την οπτική των αγορών, το καλύτερο δυνατό σενάριο, που διασφαλίζει την συνέχεια στις πολιτικές, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική σύνεση. Παράλληλα, αφήνει περιθώρια για την αναβάθμιση της χώρας στην πιστοληπτική βαθμίδα νωρίτερα από  ό,τι περίμενε  η αγορά, με τον επόμενο καταλύτη να εντοπίζεται στο review της Fitch στις 9 Ιουνίου.

Εξάλλου, την εκτίμηση ότι οι ελληνικές επενδύσεις θα εμφανίσουν ένα μεγάλο άλμα με καλούς όγκους συναλλαγών το επόμενο διάστημα εκφράζει ο Αλεβίζος Αλεβιζάκος, γενικός διευθυντής του ομίλου παροχής επενδυτικών υπηρεσιών Axia Ventures. Το εκλογικό αποτέλεσμα στηρίζει τα ελληνικά assets τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, σημειώνει. 

Διεθνείς αναλυτές ανέφεραν, σύμφωνα με το Reuters, ότι με δεδομένη την οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το σημερινό χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σημείωναν, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022 και ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό την ελληνική οικονομία.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών θέτει την Ελλάδα σταθερά σε τροχιά για την εξασφάλιση αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας, πιθανώς πριν από το τέλος του έτους», αναφέρει ο Wolfango Piccoli, συν-πρόεδρος της Teneo Intelligence, μιλώντας στο Bloomberg. «Ενώ μια τέτοια αναβάθμιση είναι σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένη από τους επενδυτές, θα είναι μία σημαντική στιγμή, καθώς το στίγμα που ισχύει από τα τέλη του 2010 θα εξαφανιστεί», σημειώνει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Axia Ventures: Οι πρώτες προβλέψεις για τα ελληνικά assets μετά τις εκλογές

Eurobank Χρηματιστηριακή: Νωρίτερα η επενδυτική βαθμίδα – Re-rating στο ΧΑ – Τι αγοράζει

Η επόμενη μέρα των εκλογών: Θρίαμβος Μητσοτάκη, συντριβή Τσίπρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News