Business & Finance Πέμπτη 18/05/2023, 16:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ηπια πτώση χωρίς τζίρο στο ΧΑ – Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας

Ηπια πτώση χωρίς τζίρο στο ΧΑ – Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας κι ενώ στις ευρωπαϊκές αγορές καταγράφεται ισχυρή άνοδος. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.132,2 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,18% με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται πάνω από 41 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.139,51 μονάδες (+0,45%) και κατώτερη τιμή στις 1.132,03 μονάδες (-0,21%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Σαράντης (+1,94%), της Elvalhalcor (+1,81%) και της Autohellas (+1,47%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (-1,50%), της Τέρνα Ενεργειακή (-1,24%) και της Πειραιώς (-0,84%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+5,06%) και της Υγείας (+2,00%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-0,98%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-0,46%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Πειραιώς διακινώντας 2.615.309 και 1.433.285 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 4,73 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 3,42 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 37 μετοχές, 60 πτωτικά και 16 παραμένουν σταθερές.

Ένα ακόμα ενθαρρυντικό δημοσίευμα ήρθε σήμερα από το Bloomberg, το οποίο σημειώνει ότι οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια από τις καλύτερες αποδόσεις στον κόσμο, εν όψει των εκλογών της Κυριακής, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, με τη βοήθεια της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανθεκτικότητας της οικονομίας της. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι εκλογές αναμένεται να αποτελέσουν τον επόμενο καταλύτη για τις αγορές, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει ότι η πιθανή αναβάθμιση στο investment grade (επενδυτική βαθμίδα) θα εξαρτηθεί από το εάν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. 

Στο μέτωπο των εταιρικών κερδών, το θετικό κλίμα ήρθαν να ενισχύουν τα χθεσινά αποτελέσματα Eurobank και Cenergy, τα οποία φαίνεται να είχε προεξοφλήσει η αγορά, ενώ σήμερα αποτελέσματα ανακοινώνει η ΕΛΠΕ. Όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Eurobank, στρατηγική προτεραιότητά της αποτελεί το πρόγραμμα ανταμοιβής των μετόχων, που σ’ αυτή τη φάση υλοποιείται μέσα από το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, που αντιστοιχούν στο 1,40% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η τράπεζα έλαβε την επίσημη έγκριση του SSM και η πρόταση, αφού πάρει το πράσινο φως από τη γενική συνέλευση των μετόχων, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιουλίου, αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στο ΤΧΣ.

Την ίδια ώρα, σαφή άνοδο καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μια μέρα μετά τις μικρές διακυμάνσεις και τα μεικτά πρόσημα και στον απόηχο της ανάκαμψης στη Wall Street ενώ αυξάνονται οι ελπίδες για λύση στο ζήτημα του χρέους των ΗΠΑ. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,58% με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρείες τεχνολογίες να ηγούνται των κερδών. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 1,52% και κινείται σε νέο υψηλό 18 μηνών στις 16.193,8 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,85% στις 7.462,3 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,5% στις 7.763 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,2%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Κορυφαίες παγκοσμίως οι αποδόσεις του ΧΑ – Καταλύτης οι εκλογές

Eurobank: Πρώτο βήμα για μέρισμα – «Ναι» από SSM σε επαναγορά των μετοχών του ΤΧΣ

Cenergy: Ιστορικά υψηλή κερδοφορία για το πρώτο τρίμηνο – Οι προοπτικές για το 2023

Wall Street: Άνοδος άνω του 1% και για τους τρεις δείκτες – Αισιοδοξία για το χρέος

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News