Business & Finance Παρασκευή 19/05/2023, 17:55
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Διατήρησε τη δυναμική του εν αναμονή των εκλογών

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,85%, από τις αρχές Μαϊου ενισχύεται σε ποσοστό 3,31%

ΧΑ: Διατήρησε τη δυναμική του εν αναμονή των εκλογών

Η στάση αναμονής ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής ήταν το κύριο της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με μικρή άνοδο και με σχετικά αυξημένο τζίρο. Η διάθεση κατοχύρωσης επιλεγμένων τίτλων ανατράπηκε και ο Γενικός Δείκτης κρατήθηκε κοντά στα υψηλά 9ετίας που είχε κατακτήσει την περασμένη Τρίτη. Την ίδια ώρα, ανοδική κίνηση παρατηρείται στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς επικρατεί αισιοδοξία για λύση στο θέμα του χρέους των ΗΠΑ. Οι μετοχές στη Γερμανία επεκτείνουν τα κέρδη του και ο DAX οδεύει προς κατάρριψη του υψηλού που είχε καταγράψει τον Ιανουάριο του 2022.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.132,34 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,19%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,85%, από τις αρχές Μαϊου ενισχύεται σε ποσοστό 3,31%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 21,78%.

Στον καταιγισμό των εκθέσεων για την ελληνική οικονομία σε συνάρτηση με τις εκλογές, ήρθε να προστεθεί αυτή τη UniCredit, η οποία δηλώνει «εποικοδομητική» για τις προοπτικές της Ελλάδας, παρότι προειδοποιεί ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν αναμένεται να βγάλουν κυβέρνηση. Ο ιταλικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η όποια αλλαγή στο πολιτικό status quo δεν θα φέρει σημαντικές αποκλίσεις στο μέτωπο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Ωστόσο, τις ανησυχίες της αγοράς ήρθε να επιτείνει η έκθεση της Societe Generale, η οποία αναφέρει ότι ένα πιθανό πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εν όψει των εκλογών της Κυριακής, οι αναλυτές της SocGen σημειώνουν ότι το σύστημα της αναλογικής που ισχύει πιθανότατα θα οδηγήσει σε μία έντονα κατακερματισμένη βουλή.

Αντιθέτως, η ING σημειώνει ότι ο κίνδυνος να μην βγει κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και να χρειαστεί μια δεύτερη προσφυγή στις κάλπες, τον Ιούλιο, δεν ανησυχεί τις αγορές. Ο οικονομολόγος του επενδυτικού οίκου, Paolo Pizzoli, σημειώνει τη στήριξη του καλού οικονομικού περιβάλλοντος και της βελτιωμένης δημοσιονομικής εικόνας, καθώς η Ελλάδα εμφανίζει ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει συρρικνωθεί στις 160 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 94,86 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 26.271.810 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,43%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,31%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Μυτιληναίος (+2,24%), του ΟΠΑΠ (+1,73%), της Alpha Bank (+1,35%) και της Aegean Airlines (+1,01%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-2,15%), της Σαράντης (-1,77%) και της Quest Συμμετοχών (-0,91%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Ταξιδιών (+1,66%) και της Υγείας (+1,43%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες του Εμπορίου (-1,60%) και των Ασφαλειών (-1,40%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 8.105.630 και 7.959.185 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 12,00 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 11,44 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 51 μετοχές, 49 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται και την Παρασκευή τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,96% στις 470,31 μονάδες με όλους τους δείκτες στο πράσινο. Των κερδών ηγείται ο κλάδος της βιομηχανίας εξόρυξης, ενώ ακολουθείται από τον κλάδο της τεχνολογίας. Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,98% στις 16.321,3 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 1,02% στις 7.522,65 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται με κέρδη 0,59% στις 7.787,97 μονάδες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητά του ότι το Κογκρέσο θα προλάβει να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία, σύμφωνα με πηγή στον Λευκό Οίκο που επικαλείται το Bloomberg. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στη διελκυστίνδα μεταξύ χρέους και Fed η Wall Street – Μικρές μεταβολές

UniCredit για εκλογές: Πιθανή αλλαγή status quo – Οι προοπτικές της οικονομίας

Societe General: Όχι επενδυτική βαθμίδα από Fitch στις 9 Ιουνίου – Εμπόδιο οι εκλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News