Business & Finance Παρασκευή 19/05/2023, 11:14
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Επιφυλακτικές κινήσεις πριν τις κάλπες της Κυριακής

Mε επιλεκτική κατοχύρωση κερδών άνοιξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. Πτωτικά κινείται ο τραπεζικός δείκτης

ΧΑ: Επιφυλακτικές κινήσεις πριν τις κάλπες της Κυριακής

Επιφυλακτικά και με επιλεκτική κατοχύρωση κερδών άνοιξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.128,2 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,17% και με την αξία των συναλλαγών λίγο πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,44%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (+1,42%), της Ελλάκτωρ (+0,97%), του ΟΠΑΠ (+0,52%) και της Alpha Βank (+0,51%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (-1,41%), των ΕΛΠΕ(-1,34%), της Quest Συμμετοχών (-0,91%) και της Eurobank (-0,73%). Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+0,89%) και των Ταξιδιών (+0,58%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-0,98%) και του Πετρελαίου (-0,56%). Ανοδικά κινούνται 33 μετοχές, 23 πτωτικά και 16 παραμένουν σταθερές.

Τις ανησυχίες της αγοράς ήρθε να επιτείνει η έκθεση της Societe Generale, η οποία αναφέρει ότι ένα πιθανό πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εν όψει των εκλογών της Κυριακής, οι αναλυτές της SocGen σημειώνουν ότι το σύστημα της αναλογικής που ισχύει πιθανότατα θα οδηγήσει σε μία έντονα κατακερματισμένη βουλή.

Παρότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό περίπου 36%, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να δυσκολευτεί να σχηματίσει έναν συνασπισμό πλειοψηφίας. Οι επαναληπτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου είναι πιθανές, αλλά δεν θα επιλύσουν το πολιτικό αδιέξοδο. Έτσι, η Societe Generale εκτιμά τώρα ότι το review της ελληνικής αξιολόγησης που έχει προγραμματίσει η Fitch για τις 9 Ιουνίου δεν θα είναι η στιγμή στην οποία η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Αντιθέτως, ο κίνδυνος να μην βγει κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και να χρειαστεί μια δεύτερη προσφυγή στις κάλπες, τον Ιούλιο, δεν ανησυχεί τις αγορές, σύμφωνα με την ING. Ο οικονομολόγος του επενδυτικού οίκου, Paolo Pizzoli, σημειώνει τη στήριξη του καλού οικονομικού περιβάλλοντος και της βελτιωμένης δημοσιονομικής εικόνας, καθώς η Ελλάδα εμφανίζει ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει συρρικνωθεί στις 160 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, στα 252 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της HELLENiQ ENERGY το πρώτο τρίμηνο, έναντι 4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Σύμφωνα με την εταιρεία, παρά τη μικρή επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης, συνεχίζει να πετυχαίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα, κυρίως λόγω των διεθνών συνθηκών στην αγορά και των βελτιωμένων λειτουργικών επιδόσεων στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται και την Παρασκευή τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. καθώς επικρατεί αισιοδοξία για λύση στο θέμα του χρέους των ΗΠΑ. Οι μετοχές στη Γερμανία επεκτείνουν τα κέρδη τους μετά το χθεσινό κλείσιμο του δείκτη DAX στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2022.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,42% στις 467,73 μονάδες με όλους τους δείκτες στο πράσινο. Των κερδών ηγείται ο κλάδος της βιομηχανίας εξόρυξης, ενώ ακολουθείται από τον κλάδο της τεχνολογίας. Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,26% στις 16.205,41 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,3% στις 7.469,51 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται με κέρδη 0,23% στις 7.759,83 μονάδες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Societe General: Όχι επενδυτική βαθμίδα από Fitch στις 9 Ιουνίου – Εμπόδιο οι εκλογές

Wall Street: Στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Αύγουστο ο S&P 500

ING: Γιατί οι αγορές δεν φοβούνται τις επαναληπτικές εκλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News