Business & Finance Παρασκευή 19/05/2023, 07:08
BUSINESS & FINANCE

ING: Γιατί οι αγορές δεν φοβούνται τις επαναληπτικές εκλογές

ING: Γιατί οι αγορές δεν φοβούνται τις επαναληπτικές εκλογές

Ο κίνδυνος να μην βγει κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και να χρειαστεί μια δεύτερη προσφυγή στις κάλπες, τον Ιούλιο, δεν ανησυχεί τις αγορές, σύμφωνα με την ING. Με τη στήριξη του καλού οικονομικού περιβάλλοντος και της βελτιωμένης δημοσιονομικής εικόνας, καθώς η Ελλάδα εμφανίζει ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει συρρικνωθεί στις 160 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022, σημειώνει ο οικονομολόγος του επενδυτικού οίκου, Paolo Pizzoli.

Όπως εξηγεί η ING στους πελάτες της, το νέο εκλογικό σύστημα δεν αναμένεται να φέρει ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Υπό το σύστημα αυτό, υπολογίζεται ότι απαιτείται το 45% των ψήφων για να μπορέσει ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Στις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 36%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 29% και το ΠΑΣΟΚ σε απόσταση, στο 10%. Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 αναμένεται να μπουν στη Βουλή.

«Ακόμα και εάν υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις, που σχετίζονται κυρίως με την πιθανή υπο-εκπροσώπηση των νέων που ψηφίζουν πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις (τυπικά αυτοί τείνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ), η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει μια καλή πιθανότητα να έρθει πρώτη στην κάλπη, παραμένοντας παράλληλα μακριά από το όριο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», σημειώνει η ING. «Για να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 151 εδρών, αναπόφευκτα θα χρειαστεί κάποια μορφή συνασπισμού».

Όμως, το κατά πόσο θα υπάρχει το κίνητρο της επίτευξης συνασπισμού, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των εκλογών, τονίζεται. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, μόνο ο συνδυασμός των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα φτάσει κοντά στο όριο, ενώ το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 (που είναι πολιτικά πιο δύσκολο να στηθεί), δεν το πιάνει, αναφέρει η ING.  

Το πόσο πολύ θα προσπαθήσει η ΝΔ για μια συμφωνία θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Όσο πιο δυνατή βγει από τις εκλογές, τόσο χαμηλότερο κίνητρο θα έχει να βιαστεί για ένα γρήγορο deal.

Γιατί στην περίπτωση αδιεξόδου, θα ακολουθήσουν νέες εκλογές, αυτή τη φορά με ένα σύστημα που συνδυάζει το κομμάτι της αναλογικότητας με ένα νέο μπόνους για την πλειοψηφία (έως 50 εδρών).  «Γνωρίζοντας ότι πρέπει να βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να ωφεληθεί από το μπόνους της πλειοψηφίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ίσως αποφασίσει να στοχεύσει σε έναν δεύτερο εκλογικό γύρο, ο οποίος πιθανότατα θα λάβει χώρα στις αρχές του Ιουλίου», σημειώνει ο Pizzoli. «Πόσο ριψοκίνδυνο θα είναι αυτό για τον Μητσοτάκη; Όχι πολύ, κατά την άποψή μας».

Όπως σημειώνει ο αναλυτής, η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλά, το άνοιγμα από τον κορωνοϊό την ευνοεί ακόμα, η απασχόληση ωφελείται από την καλοκαιρινή σεζόν που πλησιάζει και ο πληθωρισμός (όχι ο δομικός) συνεχίζει να επιβραδύνει. «Η ΝΔ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όλα αυτά σε μία υποθετική σύντομη προεκλογική καμπάνια τον Ιούνιο, αντιπαραθέτοντας την σταθερότητα έναντι της πιθανής έκκλησης για αλλαγή που έρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγει ο Pizzoli.

Διαβάστε επίσης: 

Berenberg Bank: Το Mitsotakis effect, το «αστέρι» του ευρώ και το αποτέλεσμα των εκλογών

Capital Economics: Εκλογικά σύννεφα πάνω από την Ελλάδα – Οι διαφορές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Goldman Sachs: Από τις εκλογές περνά το τελευταίο βήμα για την επενδυτική βαθμίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News