Business & Finance Παρασκευή 19/05/2023, 10:12
BUSINESS & FINANCE

Societe General: Όχι επενδυτική βαθμίδα από Fitch στις 9 Ιουνίου – Εμπόδιο οι εκλογές

Societe General: Όχι επενδυτική βαθμίδα από Fitch στις 9 Ιουνίου – Εμπόδιο οι εκλογές

Ένα πιθανό πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προειδοποιεί τώρα η Societe Generale.

Σε έκθεσή του που είχε δημοσιεύσει τον Απρίλιο, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος είχε εκτιμήσει ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα συνεχίσουν να αναβαθμίζουν την Ελλάδα, προβλέποντας ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα έως το τέλος του έτους από τουλάχιστον έναν οίκο.

Εν όψει των εκλογών της Κυριακής, οι αναλυτές της SocGen σημειώνουν ότι το σύστημα της αναλογικής που ισχύει πιθανότατα θα οδηγήσει σε μία έντονα κατακερματισμένη βουλή.

Παρότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό περίπου 36%, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να δυσκολευτεί να σχηματίσει έναν συνασπισμό πλειοψηφίας.

Οι επαναληπτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου είναι πιθανές, αλλά δεν θα επιλύσουν το πολιτικό αδιέξοδο.

Έτσι, η Societe Generale εκτιμά τώρα ότι το review της ελληνικής αξιολόγησης που έχει προγραμματίσει η Fitch για τις 9 Ιουνίου δεν θα είναι η στιγμή στην οποία η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος θυμίζει, άλλωστε, ότι έκλεισε πρόσφατα τις long θέσεις του στα ελληνικά ομόλογα (αν και αναγνωρίζει ότι ενδεχομένως να βιάστηκε). Και πλέον, σκοπεύει να επανεξετάσει τις σχετικές επενδυτικές κινήσεις του μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Σημειώνεται ότι και άλλα τμήματα ανάλυσης συνδέουν άμεσα το αποτέλεσμα των εκλογών με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι σημαντικό για την επιτάχυνση της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίων. Μία πειστική υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση και διευκόλυνση της διαρθρωτική αναμόρφωσης της οικονομίας θα είναι πιθανότατα το τελευταίο βήμα για να ανακτήσουν τα ελληνικά ομόλογα την επενδυτική βαθμίδα», έχουν σημειώσει οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Διαβάστε επίσης:

ING: Γιατί οι αγορές δεν φοβούνται τις επαναληπτικές εκλογές

BNP Paribas: Η Ελλάδα δρέπει καρπούς – Πώς «γύρισαν» τα δημόσια οικονομικά

Goldman Sachs: Από τις εκλογές περνά το τελευταίο βήμα για την επενδυτική βαθμίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News