Business & Finance Τρίτη 16/05/2023, 17:13
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Στο κόκκινο με φόντο το λιανεμπόριο και το χρέος

Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street μετά τα στοιχεία για το λιανεμπόριο και εν αναμονή των νέων συνομιλιών για το χρέος

Wall Street: Στο κόκκινο με φόντο το λιανεμπόριο και το χρέος

Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street με τους επενδυτές να αξιολογούν τα αδύναμα στοιχεία για τις πωλήσεις στο λιανεμπόριο και ενώ αναμένουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το χρέος στην Ουάσιγκτον.

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 138,2 μονάδες ή 0,41% στις 33.210,4 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί 13 μονάδες ή -0,34% στις 4.122,29 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει μικρή πτώση 26,5 μονάδες ή 0,21% στις 12.339,14 μονάδες.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Απρίλιο, αλλά λιγότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, υπό το βάρος του πληθωρισμού και του υψηλού κόστους δανεισμού. Συγκεκριμένα, η αύξηση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο ήταν της τάξης του 0,4% τον περασμένο μήνα, έναντι εκτίμησης αναλυτών στο Reuters για άνοδο κατά 0,8%. Ωστόσο, την ίδια ώρα τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Μάρτιο έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις είχαν υποχωρήσει κατά 0,7% αντί του 0,6% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κατέγραψε άνοδο τον Απρίλιο κατά 0,5%, μετά από δύο διαδοχικούς μήνες κατά τους οποίους είχε μείνει αμετάβλητη, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,1%.

Στο μέτωπο του χρέους, η Γέλεν απηύθυνε χθες εκ νέου έκκληση για λύση, ενώ αργότερα σήμερα έχει προγραμματισθεί συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, προκειμένου να βρεθεί λύση για το ύψος του χρέους.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων διακυβεύονται βέβαια πολλά, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν μια πρωτοφανή χρεοκοπία. Ειδικότερα, το ομοσπονδιακό ταβάνι χρέους αυξήθηκε τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 2,5 τρισ. στα 31,4 τρισ. δολάρια, ένα ποσό, το οποίο όμως η αμερικανική κυβέρνηση είχε ήδη φτάσει στα μέσα Ιανουαρίου φέτος. Έκτοτε, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας έλαβε «μέτρα εξαιρετικής φύσεως», ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία. Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών, Janet Yellen, έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να στερέψει από χρήματα το νωρίτερο την 1η Ιουνίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Τα «αγκάθια» στη συμφωνία για το όριο του χρέους

Wall Street: Προβάδισμα στην τεχνολογία – Χωρίς κατεύθυνση η αγορά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News