Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 17:48
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βγήκε αντίδραση πριν το κλείσιμο

Θετικό κλείσιμο στις δημοπρασίες επιφύλασσε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις στα 66,4 εκατ. ευρώ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βγήκε αντίδραση πριν το κλείσιμο

Θετικό κλείσιμο στις δημοπρασίες επιφύλασσε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ στη μεγαλύτερη διάρκειά της επικρατούσε το αρνητικό πρόσημο. Χαρακτηριστικό πάντως και της σημερινής συνεδρίασης ήταν ο ιδιαιτέρως χαμηλός τζίρος, εν μέσω της προεκλογικής αβεβαιότητας, ενώ και στις διεθνείς αγορές επικρατεί επιφυλακτικότητα ενόψει των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής με τη Fed να ανακοινώνει αύριο πρώτη την επόμενη κίνησή της, ενώ ακολουθεί η ΕΚΤ την Πέμπτη. Εξάλλου, την τελευταία ώρα διευρύνονται οι απώλειες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν μια σειρά από στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, ενώ πτωτικά άνοιξε και η Wall Street.

Πίσω στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.087,49 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,22%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.075,66 μονάδες (-0,87%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 66,4 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 20,070.352 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,18%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά σε ποσοστό 0,01%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+3,81%), της Ελλάκτωρ (+3,24%), της Lamda Development (+3,04%), της Aegean Airlines (+2,31%), της ΑΔΜΗΕ (+2,16%) και της ΔΕΗ (+1,66%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Viohalco (-3,32%), της Elvalhalcor (-2,99%), της Eurobank (-1,56%), της Τέρνα Ενεργειακή (-1,33%) και της Μυτιληναίος (-1,14%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (+1,72%) και των Ταξιδιών (+1,33%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-2,86%) και του Εμπορίου (-1,39%).

Με αρνητικό πρόσημο (-0,30%) έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης. Σημειωτέον ότι η τραπεζική διόρθωση συνεχίζεται, ενώ καθημερινά οι ειδήσεις που αφορούν στις ελληνικές τράπεζες είναι άκρως αισιόδοξες. Συγκεκριμένα, σήμερα η Eurobank Χρηματιστηριακή αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας σύσταση αγοράς για τις Εθνική, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, καθώς δηλώνει ότι τα περιθώρια ανόδου είναι δύσκολο να αγνοηθούν, την ώρα που τα θεμελιώδη περνούν και πάλι στο προσκήνιο. Η Eurobank Χρηματιστηριακή ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 1,66 ευρώ (από 1,63 ευρώ), για την Εθνική στα 5,90 ευρώ (από 5,01 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,24 ευρώ (από 2,47 ευρώ). 

Νωρίτερα, η Goldman Sachs εξέφρασε την προτίμησή της για τις ελληνικές μετοχές ανάμεσα στα αναδυόμενα χρηματιστήρια, καθώς υπολογίζει τα περιθώρια συνολικών αποδόσεων στο 15% και σημειώνει ότι το ΧΑ είναι μια από τις 3 αναδυόμενες αγορές εκτός Ασίας που εμφανίζει διψήφια περιθώρια.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,9% στις 465,5 μονάδες με τον κλάδο της ενέργειας να υποχωρεί μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της BP. Συγκεκριμένα, ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη, αν και χαμηλότερα σε σύγκριση με τα εξαιρετικά επίπεδα που είχαν αγγίξει στη διάρκεια του 2022 χάρη στην αύξηση των τιμών ορυκτών καυσίμων που επέφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει οριακή πτώση 0,95% στις 15.773,6 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC χάνει 1,25% στις 7.396,6 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE καταγράφει πτώση 0,9%, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 1,15% και στην Ισπανία ο IBEX καταγράφει πτώση 1,3%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Απώλειες με το βλέμμα σε Fed και χρέος

Eurobank Χρηματιστηριακή: Τα θεμελιώδη των τραπεζών ξανά στο προσκήνιο – Οι νέοι στόχοι

Goldman Sachs: Προτιμά το ΧΑ για το καλοκαίρι – Στις 1.200 μονάδες η τιμή-στόχος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News