Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 15:29
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Συνέχεια στην πτώση χωρίς τζίρο με τραπεζική διόρθωση

Ήπιες απώλειες καταγράφουν και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν μια σειρά από στοιχεία με το βλέμμα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

ΧΑ: Συνέχεια στην πτώση χωρίς τζίρο με τραπεζική διόρθωση

Στο ίδιο μοτίβο με τις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών με δεικτοβαρείς τίτλους και κυρίως τις τραπεζικές μετοχές να οδηγούν σε συγκρατημένες απώλειες κάτω από τις 1.080 μονάδες, ενώ περιορισμένος παραμένει ο τζίρος. Ήπιες απώλειες καταγράφουν και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν μια σειρά από στοιχεία για την πορεία της οικονομίας με το βλέμμα στραμμένο στην απόφαση που θα πάρει η ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη σχετικά με την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.077,75 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,68% με την αξία των συναλλαγών στα 33,79 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,66%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,95%. Ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει εκ νέου στο -1,85%, ενώ τις μεγαλύτες απώλειες καταγράφουν Eurobank (2,34%) και ΕΤΕ (1,5%), ενώ κάτω από 1% είναι η πτώση για Πειραιώς και Alpha.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Lamda (+0,98%), της ΕΥΔΑΠ (+0,95%), του ΟΠΑΠ (+0,65%) και του ΟΤΕ (+0,45%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (-2,72%), της Elvalhalcor (-2,65%), της Σαράντης (-2,37%) και της Eurobank (-2,34%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ταξιδιών (+0,59%) και των Τηλεπικοινωνιών (+0,46%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-2,55%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,00%).

Σημειωτέον ότι η τραπεζική διόρθωση συνεχίζεται, ενώ καθημερινά οι ειδήσεις που αφορούν στις ελληνικές τράπεζες είναι άκρως αισιόδοξες. Συγκεκριμένα, σήμερα η Eurobank Χρηματιστηριακή αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας σύσταση αγοράς για τις Εθνική, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, καθώς δηλώνει ότι τα περιθώρια ανόδου είναι δύσκολο να αγνοηθούν, την ώρα που τα θεμελιώδη περνούν και πάλι στο προσκήνιο. Η Eurobank Χρηματιστηριακή ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 1,66 ευρώ (από 1,63 ευρώ), για την Εθνική στα 5,90 ευρώ (από 5,01 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,24 ευρώ (από 2,47 ευρώ). 

Νωρίτερα, η Goldman Sachs εξέφρασε την προτίμησή της για τις ελληνικές μετοχές ανάμεσα στα αναδυόμενα χρηματιστήρια, καθώς υπολογίζει τα περιθώρια συνολικών αποδόσεων στο 15% και σημειώνει ότι το ΧΑ είναι μια από τις 3 αναδυόμενες αγορές εκτός Ασίας που εμφανίζει διψήφια περιθώρια.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,3% στις 465,5 μονάδες με τον κλάδο της ενέργειας να υποχωρεί μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της BP. Συγκεκριμένα, ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη, αν και χαμηλότερα σε σύγκριση με τα εξαιρετικά επίπεδα που είχαν αγγίξει στη διάρκεια του 2022 χάρη στην αύξηση των τιμών ορυκτών καυσίμων που επέφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει οριακή πτώση 0,33% στις 15.868 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC χάνει 0,5% στις 7.451,2 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE καταγράφει οριακή πτώση 0,09%, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,45% και στην Ισπανία ο IBEX καταγράφει πτώση 0,2%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurobank Χρηματιστηριακή: Τα θεμελιώδη των τραπεζών ξανά στο προσκήνιο – Οι νέοι στόχοι

ΕΚΤ: Τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ μιας μικρότερης αύξησης επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News