ΑΓΟΡΕΣ

Deutsche Bank: Το ΧΑ δεύτερο σε αποδόσεις ανάμεσα σε 38 επενδύσεις φέτος

Deutsche Bank: Το ΧΑ δεύτερο σε αποδόσεις ανάμεσα σε 38 επενδύσεις φέτος

Με κέρδη 17,3% από τις αρχές του έτους, το χρηματιστήριο της Αθήνας σημειώνει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε 38 αγορές τις οποίες παρακολουθεί η Deutsche Bank, μετά την αγορά της Ρωσίας.

Deutsche Bank: Το ΧΑ δεύτερο σε αποδόσεις ανάμεσα σε 38 επενδύσεις φέτος-1

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, ο Απρίλιος υπήρξε ένας αρκετά ήρεμος μήνας για τις αγορές, μετά την αναταραχή του Μαρτίου. Μάλιστα, τα στοιχεία του οίκου δείχνουν ότι ήταν ο μήνας με τις μικρότερες διακυμάνσεις μετά την πανδημία, καθώς μόλις 5 από τις 38 αγορές σημείωσαν μεταβολή μεγαλύτερη του 3% προς τα κάτω ή προς τα πάνω.  

Τον Απρίλιο, το ΧΑ σημείωσε άνοδο 3%.

Deutsche Bank: Το ΧΑ δεύτερο σε αποδόσεις ανάμεσα σε 38 επενδύσεις φέτος-2

Ένας παράγοντας που κράτησε τις αποδόσεις υποτονικές ήταν οι αυξανόμενες προσδοκίες ότι η Fed θα προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Μαΐου. Επίσης, η Deutsche Bank εντοπίζει ανησυχίες στην αγορά όσο πλησιάζει η προθεσμία για την αύξηση του αμερικανικού ορίου χρέους.

Ετσι, ο S&P 500 έκλεισε τον Απρίλιο με κέρδη 1, 6%, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 με +2,6% και ο Nikkei με +2,9%. Οι αναδυόμενες αγορές εμφάνισαν τις πιο αδύναμες επιδόσεις, με τον MSCI EM index να υποχωρεί κατά 1,1%.

Τα πολύτιμα μέταλλα ήταν μία από τις λίγες επενδύσεις που έδωσαν θετικές αποδόσεις τον Απρίλιο, με τον χρυσό στο +1,1%, το ασήμι στο +4% και την πλατίνα στο +8,3%.

Οι τιμές του μπρεντ υποχώρησαν κατά 0,3%, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν πτώση 19,4%, ενώ ο χαλκός έχασε 5,5%, το σιτάρι 10,5% και το καλαμπόκι 3,7%.

Ο ανθεκτικός πληθωρισμός και οι προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων δυσκόλεψαν τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα τον προηγούμενο μήνα, με την αγορά να σημειώνει πτώση 0,1%.

Διαβάστε επίσης: 

Θετική η Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες: Τι θα γίνει εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα 4 ρίσκα

Goldman Sachs: Υψηλότερα οι στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Περιθώρια ανόδου 26%

Τι είδε στο ταξίδι της στην Αθήνα η UBS: Τα μηνύματα από το αεροδρόμιο και τις τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News