Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 11:13
ΑΓΟΡΕΣ

Νέες απώλειες στο ΧΑ – Στάση αναμονής στις ευρωαγορές

Πτωτικές τάσεις κάτω από τις 1.080 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τράπεζες εκ νέου στο κόκκινο. Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή των αποφάσεων ΕΚΤ και Fed

Νέες απώλειες στο ΧΑ – Στάση αναμονής στις ευρωαγορές

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ επιφυλακτικότητα και μεικτά πρόσημα καταγράφονται στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις αποφάσεις της για τα επιτόκια που θα ληφθούν εντός της εβδομάδας, αύριο από τη Fed και την Πέμπτη από την ΕΚΤ. Την Τετάρτη, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ, ενώ η ΕΚΤ ενδέχεται να εκπλήξει με ένα αύξηση 0,5%, μια μέρα αργότερα. Παράλληλα, η αγορά στην Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα της σε μια σειρά εταιρικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, ανάμεσά τους η Coca-Cola HBC, η Τράπεζα Πειραιώς, η Mytilineos και ο ΟΤΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.078,84 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,58% με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 5,25 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,44%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,33%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+1,23%) και του ΟΤΕ (+0,83%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (-1,67%), της Μυτιληναίος (-1,29%) και της ΔΕΗ (-1,28%). Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ασφαλειών (+5,43%) και των Τηλεπικοινωνιών (+0,84%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-5,12%) και των Τραπεζών (-0,73%).

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει οριακές απώλειες 0,03% στις 466,8 μονάδες με τον κλάδο της ενέργειας να υποχωρεί μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της BP. Συγκεκριμένα, ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη, αν και χαμηλότερα σε σύγκριση με τα εξαιρετικά επίπεδα που είχαν αγγίξει στη διάρκεια του 2022 χάρη στην αύξηση των τιμών ορυκτών καυσίμων που επέφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει οριακή πτώση 0,03% στις 15.918,4 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC χάνει 0,1% στις 7.478,9 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE κερδίζει 0,21%, ο ιταλικός MIB κερδίζει 0,46% και στην Ισπανία ο IBEX καταγράφει πτώση 0,2%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News