Business & Finance Τετάρτη 26/04/2023, 15:35
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Αντίσταση στη διόρθωση – Περιορισμένος ο τζίρος

Ήπια διορθωτικά κινείται για τρίτη μέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών - Περιορίστηκαν οι απώλειες τις τράπεζες

ΧΑ: Αντίσταση στη διόρθωση – Περιορισμένος ο τζίρος

Ήπια διορθωτικά κινείται για τρίτη μέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, για τρίτη συνεχή ημέρα, με τον τζίρο να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. θετικό είναι το γεγονός ότι οι εντολές για πωλήσεις στις τράπεζες έχουν περιοριστεί και ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,53%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.086,71 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,35% με την αξία των συναλλαγών στα 36,13 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo (-2,25%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,77%), της ΑΔΜΗΕ (-1,45%) και της Πειραιώς (-1,41%). Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (+2,07%), της Aegean Airlines (+2,08%) και της Coca Cola HBC (+0,85%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (+1,01%) και των Τροφίμων (+0,83%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-2,20%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,25%).

Εν τω μεταξύ, θετικά μηνύματα πήραν οι αναλυτές της UBS από το ταξίδι τους στην Αθήνα και ειδικά σε ότι αφορά τις τράπεζες. Τα στελέχη επανέλαβαν τις προσδοκίες τους για διψήφιους ρυθμούς αύξησης των επιχειρηματικών δανείων και στην καλύτερη περίπτωση, σταθερούς όγκους.

Αλλά και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν και σήμερα -σε συνέχεια των απωλειών στη Wall Street- καθώς επανήλθαν οι φόβοι για την υγεία των τραπεζών παρά την ευφορία από τα σταθερά κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών Microsoft και Alphabet.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,9% και βρίσκεται στις 462,87 μονάδες. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στις 15.766 μονάδες με πτώση 0,68%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1% στις 7.455 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει μικρότερη πτώση 0,5% στις 7.848,5 μονάδες. Ομοίως, στην Ιταλία ο FTSE MIB χάνει 1%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,9% στις 9.205 μονάδες.

Τα εταιρικά αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών Microsoft και Alphabet ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες, αλλά οι ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση στη μεγαλύτερη αμερικανική οικονομία κρατάει σε χαμηλά επίπεδα τη διάθεση για επενδυτικό ρίσκο.

Παράλληλα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις αποφάσεις της Fed και της EKT την ερχόμενη εβδομάδα για τα επιτόκια. Στους αξιωματούχους της ΕΚΤ που προαναγγέλλουν αυξήσεις επιτοκίων ήλθε να προστεθεί ο Boris Vujcic, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν πολύ υψηλές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι είδε στο ταξίδι της στην Αθήνα η UBS: Τα μηνύματα από το αεροδρόμιο και τις τράπεζες

Αυλαία για τις Big Tech στα εταιρικά αποτελέσματα: Άνω των προσδοκιών Microsoft και Alphabet

Boris Vujcic: Η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News